Mamă, apel către Guvern: Copiii cu autism vor rămâne fără sprijin/ Guvernul răspunde

Vicepreşedinta FEDRA, mamă a unui copil cu autism, lansează un apel către Guvern, acuzând că în scurt timp centrele care furnizează în regim privat servicii de recuperare pentru copii cu dizabilităţi vor dispărea dacă nu se iau măsuri. Guvernul vine cu răspunsuri.
Copil din R. Moldova diagnosticat cu autism.
Copil din R. Moldova diagnosticat cu autism. (elenarobu.md)

Ana Dragu, mamă a unui copil cu autism şi vicepreşedintele Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru persoane cu Spectru Autist adresează o scrisoare deschisă ministrului Muncii, Violeta Alexandru, în care susţine că în plină pandemie de coronavirus zeci de angajaţi ai centrelor care se ocupă de autism au rămas fără nicio protecţie socială.

Mai exact, Ana Dragu acuză că ONG-urile care se ocupă de sprijinirea persoanelor cu autism au rămas pe dinafara listei de protecţie/sprijin luate de guvern în această perioadă pentru angajatori şi cer măsuri rapide de sprijin, astfel încât copiii cu dizabilităţi să nu rămână fără ajutor de specialitate.

"Noi nu ne găsim pe nicio listă cu măsuri de sprijin. Asta înseamnă că într-o lună, maxim două, sute de ONG-uri, centre de zi, acreditate, care furnizează în regim privat servicii de recuperare pentru copii cu dizabilităţi vor dispărea, pentru că nu avem forţa economică să susţinem zeci, sute, mii de angajaţi în această perioadă aşa cum o are orice agent economic. (...) Noi nu avem profit, că nu lucrăm pe profit, noi avem doar angajaţi şi obligaţii uriaşe faţă de stat ca să facem treaba în locul lui, când e o situaţie de urgenţă vrem să ştim şi noi de cine aparţinem.", transmite Ana Dragu.

Redăm apelul Anei Dragu, preluat de pe pagina de Facebook a deputatului USR Emanuel Ungureanu:

Către Guvernul României,

Doamnei Ministru Violeta Alexandru, ministrul Muncii

În plină pandemie de coronavirus, zeci de angajaţi ai centrelor care se ocupă de autism au rămas fără nicio protecţie.

Mamele copiilor cu autism sunt disperate!!!

Doamnă ministru, urmăriţi cu atenţie strigătul de disperare al acestei mame disperate care are un copil cu autism şi cunoaşte cât de greu este să susţii o asociaţie pentru aceşti oameni cu nevoi speciale!

Părinţii copiilor cu AUTISM din România cer URGENT Guvernului României următoarele!

APEL – ONG-uri furnizori de servicii sociale

Dragii noştri, ca de obicei am rămas pe dinafara măsurilor de protecţie oferite de stat în această perioadă de criză. Pe de o parte, mii de beneficiari diagnosticaţi cu autism şi alte dizabilităţi sunt în această perioadă prizonieri în propriile case unde înregistrează regrese, pierzând abilităţi câştigate cu ani grei de terapie susţinută financiar de părinţi.

Pe de altă parte, sute de ONG-uri furnizoare de servicii sociale acreditate şi licenţiate, plătitoare de taxe şi impozite, controlate, verificate, băgate în registre şi pentru care statul impune obligaţii uriaşe, acele ONG-uri care oferă 80% din serviciile de terapie de recuperare din România, care nu au nici cifre de afaceri – că nu sunt afaceri, nici profit – că nu fac profit, doar angajaţi şi obligaţii la stat şi faţă de beneficiari – nu se regăsesc acum pe lista de măsuri de protecţie a guvernului.

Majoritatea acestor centre sunt înfiinţate şi susţinute de părinţi pentru a suplini incompetenţa Statului Român în raport cu nevoile terapeutice ale persoanelor cu dizabilităţi neuropsihice.

Activitatea noastră este suspendată ca urmare a recomandărilor ANPDC din 10 martie. Copiii stau acasă, terapeuţii stau acasă sau lucrează ce se poate lucra online. În lipsa unor măsuri clare de protecţie destinate furnizorilor de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi, aceste ONG-uri vor dispărea în următoarea lună. Şi după trecerea crizei, zeci de mii de copii şi tineri cu dizabilităţi nu vor avea centre de zi în care să se întoarcă să îşi continue procesul de recuperare.

Rugăm Guvernul României ca DE URGENŢĂ să găsească soluţii pentru:

1. Garantarea salariilor pentru angajaţii furnizorilor de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi, acreditaţi şi licenţiaţi de Ministerul Muncii: psihologi, psihopedagogi, educatori, terapeuţi, şi personal de sprijin. Includerea pe lista celor care pot beneficia de şomaj tehnic.

2. Prelungirea perioadei de colectare/depunere a formularelor 230 prelungirea termenului prelucrării şi transferului sumelor pentru formularele deja depuse.

3. Scutirea de la plata chiriei şi a utilităţilor pentru centrele de zi care îşi desfăşoară activitatea în spaţii ale unităţilor adminsitrativ teritoriale.

Semnat: Ana Dragu, mamă de copil cu autism, vicepreşedinte FEDRA - Federaţia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist.

Autorităţile răspund:

Contactat de Epoch Times, Ministerul Muncii a transmis, prin Mădălina Turza, preşedinte cu rang de secretar de stat al Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii şi mamă a unei fetiţe cu sindromul Down, că îngrijorările transmise de Ana Dragu nu sunt justificate, căci în această situaţie de criză generată de coronavirus guvernul n-a uitat de cei cu dizabilităţi şi a avut grijă să îi protejeze.

"Aceste îngrijorări sunt nejustificate în acest moment deoarece ordonanţa de urgenţă adoptată de guvern pe 21 martie acoperă inclusiv furnizorii de servicii privaţi din ONG-uri ai căror angajaţi pot beneficia de şomajul tehnic. În egală măsură, în ceea ce priveşte formularul 230, acesta se poate colecta până la finele lunii mai şi dacă va fi nevoie se va lua în calcul prelungirea acestei perioade.

De asemenea, e foarte important să ştim că copiii părinţior cu dizabilităţi neşcolarizaţi au dreptul la zile libere plătite, la fel şi părinţii adulţilor cu handicap care nu au asistent personal sau care au optat pentru indemnizaţie şi care nu mai merg la şcoală, la un centru de zi.

Regretăm faptul că toate activităţile de recuperare şi reabilitare sunt suspendate în acest moment şi ştim că acest lucru afectează evoluţia copiilor noştri, însă este o situaţie excepţională în care trebuie să avem grijă de viaţa şi sănătate noastră.", a declarat Mădălina Turza pentru Epoch Times.

Reamintim că guvernul a adoptat pe 21 martie o ordonanţă de urgenţă în baza căreia se angajează că va plăti firmelor afectate de criza pandemiei de coronavirus care îşi trimit angajaţii în şomaj tehnic 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut. Ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne