Managerul Institutului "Marius Nasta": De multe ori, paturile de la ATI se eliberează pentru că mor pacienţi, nu pentru că se vindecă

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Managerul Institutului “Marius Nasta” din Bucureşti, Beatrice Mahler, a declarat, la Digi 24, că, în multe cazuri, eliberarea paturilor la secţia de terapie intensivă are loc ca urmare a decesului pacienţilor şi nu a vindecării acestora.

Întrebată cum priveşte situaţia noilor infecţii cu Covid din România, Mahler a răspuns: “Cu îngrijorare. Mai ales că aceste cifre se corelează în mod neplăcut şi negativ cu imaginile pe care le-aţi arătat puţin mai devreme, în care parcă nu vrem să înţelegem că distanţarea socială şi purtarea măştii sunt reguli care, respectate, ne ajută să păstrăm numărul de cazuri într-o zonă în care să ne putem continua activitatea noastră de zi cu zi şi să rămânem sănătoşi”.

De asemenea, Mahler a mai precizat că la institutul pe care îl conduce au început să fie internaţi pacienţi din ce în ce mai tineri şi că unii dintre cei internaţi cer externarea chiar înainte să afle dacă sunt sau nu purtători ai coronavirusului “Wuhan”.

“În această săptămână fluxul de internări-externări a fost destul de mare. Au început să vină pacienţi din ce în ce mai tineri. Nu înseamnă că nu mai internăm şi pacienţi vârstnici, dar să ai mai mult de jumătate dintre pacienţi cu vârste cu 40 de ani este îngrijorător. Pe de altă parte, toţi pacienţii internaţi în acest moment au forme moderate şi severe de boală, forme care pot să presupună intrarea în terapie intensivă, mai ales din formă severă, în orice moment. Mai mult decât atât, aş spune că îngrijorător este faptul că sunt pacienţi care, înainte de a verifica dacă sunt negativi sau nu, solicită externarea”, a explicat managerul.

În plus, Beatrice Mahler, a subliniat că, în prezent, s-au eliberat locuri la secţia ATI a Institutului “Marius Nasta”, dar nu pentru că pacienţii s-au făcut bine.

De exemplu, a continuat doctorul, duminică seara, la “suspecţi” era un singur loc liber, în timp ce la “confirmaţi”, existau şapte locuri.

“Astăzi s-au mai făcut alte două locuri în terapie, tot la fel. Din păcate, locurile în terapie, atunci când vorbim de terapia pacientului cu COVID, de cele mai multe ori, se fac prin pierderea pacienţilor”, a mai afirmat Mahler.

De asemenea, medicul a discutat despre cazul unei persoane în vârstă de 42 de ani, care a pierdut lupta cu boala.

“Persoana de 42 de ani am pierdut-o. Astăzi s-au mai făcut alte două locuri în terapie, tot la fel. Din păcate, locurile în terapie, atunci când vorbim de terapia pacientului cu COVID, de cele mai multe ori, se fac prin pierderea pacienţilor”, a afirmat Mahler, adăugând că pacientul suferea şi de alte afecţiuni.

În plus, Beatrice Mahler a susţinut că “asocierea acestei infecţii grăbeşte finalul vieţii pentru pacienţii care, chiar dacă au alte comorbidităţi, cu siguranţă durata lor de viaţă putea să fie mai mare”.

Pe de altă parte, managerul de la Nasta a confirmat ceea ce au constatat şi alţi medici din străinătate: sunt situaţii în care plămânii pacienţilor pot să fie foarte afectaţi, dar persoana respectivă să nu prezinte simptomatologie evidentă.

“Noi la toţi pacienţii pozitivi le facem scanare CT şi nu de puţine ori am avut surpriza să avem leziuni pulmonare bilaterale, care duc pacientul către o formă moderată de boală şi care au apărut pe fondul unei simptomatologii destul de minime”, a declarat managerul institutului.

Nu în ultimul rând, medicul a avertizat în privinţa riscului crescut de infecţie la care sunt expuşi pacienţii cu obezitate.

“În cadrul obezităţii avem un mecanism de restricţie, adică incapacitatea plămânului de a respira eficient, la care se adaugă şi alte complicaţii induse de obezitatea în sine. Aceşti pacienţi au un risc crescut de infecţie cu SARS-CoV-2 şi mai mult decât atât, un risc de a ajunge în terapie intensivă mai mare decât ceilalţi pacienţi”, a explicat Beatrice Mahler.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură