Mâncare de miel cu spanac - o reţetă simplă de sezon

Combinaţia de miel, spanac şi usturoi dă cărnii un gust perfect.
Mâncare de miel  cu spanac
Mâncare de miel  cu spanac (Maria Matyiku / Epoch Times)

Mâncarea sau tocana de miel cum se mai numeşte în unele zone ale ţării, este o mâncare tradiţională care se prepară în special primăvara şi este incredibil de delicioasă şi uşor de preparat.

Vă prezentăm mai jos o reţetă care nu necesită adăugarea de grăsime. Gustul acrişor dat de pasta de tomate folosită mai ales în zonele sudice ale ţării este înlocuită cu măcriş proaspăt sau suc de lămâie, îmbogăţind astfel paleta de arome a mâncării.

Ingrediente:

1/2 kg de carne de miel pentru tocană,

o legătură de ceapă verde sau o ceapă albă de mărime potrivită,

o jumătate de ardei roşu sau galben (opţional),

1/2 cană de apă,

1 kg de spanac,

4-6 căţei de usturoi,

sare şi piper după gust,

1/2 cană de apă fierbinte (opţional),

1 lingură făină sau amidon (opţional),

câteva frunze de măcriş sau 1-2 linguriţe de suc de lămâie

Modul de preparare:

Într-o tigaie fără grăsime, se înăbuşă la foc mediu bucăţile de carne porţionate, sărate şi piperate în prealabil, întorcându-se pe ambele părţi, până ce carnea prinde o crustă fină.

După ce carnea a prins crustă, se scoate din tigaie. În grăsimea topită de la carne, se adaugă pe rând ceapa verde tocată şi ardeiul mărunţit, amestecând din când în când, până ce legumele îşi schimbă culoarea.

Legumele înăbuşite se pun în vasul de gătit împreună cu bucăţile de carne, apoi se adaugă o jumătate de cană de apă, sare şi piper după gust.

Se poate da la cuptor, sau fierbe totul la foc mic, acoperită cu un capac, până când se înmoaie carnea. Din când în când se verifică dacă sosul a scăzut prea mult şi să mai adaugă puţină apă.

Între timp, spanacul se curăţă de impurităţi şi se spală bine în mai multe ape, apoi se lasă deoparte într-o sită pentru a elimina excesul de apă.

Usturoiul se curăţă şi se dă prin presa de usturoi, sau se toacă mărunt ca pentru mujdei.

După ce carnea s-a înmuiat, se adaugă spanacul spălat şi usturoiul, se amestecă uşor, până ce spanacul scade, apoi se lasă să fiarbă în continuare cam 10 minute până când frunzele de spanac sunt fierte, dar rămân întregi.

După ce a fiert rămâne puţin sos. Iubitorii de sos, mai pot adăuga apă fiartă, în funcţie de cantitatea de sos de care o doresc.

Sosul se leagă cu o lingură de făină rasă ce se freacă cu puţină apă rece, pâne ce devine ca o pastă fină. Pasta obţinută se toarnă în oală, amestecând bine să nu facă cocoloaşe şi se lasă să dea câteva clocote.

La sfârşit se adaugă frunzele de măcriş tăiate mărunt sau sucul de lămâie apoi se ia de pe foc. Dacă mai este nevoie de sare, se adaugă după gust.

În mod tradiţional, se serveşte caldă cu mămăligă fierbinte. Vă dorim poftă bună!