Mărarul: Nu este doar un condiment pentru murături

Mărarul proaspăt este adesea trecut cu vederea, dar poate fi adăugat la branza de vaci, salata de cartofi, crema de branză, supa de roşii, şi salata.
Mărarul proaspăt este adesea trecut cu vederea, dar poate fi adăugat la branza de vaci, salata de cartofi, crema de branză, supa de roşii, şi salata. (Maureen Zebian / The Epoch Times)

Mărarul nu este doar o plantă cu frunze frumoase; parfumul ei oferă un "miros plăcut" pentru mulţi oameni. Eu abia ating frunzele sale şi mirosul de murături de casă cu mărar şi cimbru îmi apare în minte. În acelaşi timp, mărarul este adesea considerat doar un condiment pentru murături şi nu este apreciat la adevărata sa valoare

Cultivarea mărarului

Mărarul creşte din seminţe, la soare, şi poate tolera chiar şi un sol uşor nisipos. Cu toate acestea, atunci când este plantat pentru prima dată, trebuie să udaţi frecvent solul până prinde rădăcini.

Nu-l mutaţi, plantaţi-l în schimb acolo unde anume vreţi să-l cultivaţi. Plasaţi răsadurile la 25 cm distanţă. Ele vor creşte de aproximativ 90 cm. Utilizaţi plantele rezultate - sunt delicate şi delicioase!

Lăsaţi una dintre plante în grădină şi după terminarea sezonului, în acest fel ea se va înmulţi singură. Noile plante vor fi mult mai solide şi mai puternice. De-a lungul verii puteţi planta mărar la intervale de două săptămâni, pentru a avea tot timpul frunze proaspete.

Utilizarea mărarului

Frunzele de mărar pot fi tăiate şi folosite în brânza telemea, salata de cartofi, crema de brânză, supa de roşii şi salate. Puteţi, de asemenea, presăra mărar tocat peste miel, cotlete de porc sau friptură, în ultimele 5 minute de gătit. Seminţele de mărar pot fi aruncate în ploaie peste bucăţi mici de pâine prăjită său peste crackeri cu somon, după ce acesta a fost amestecat cu maioneză. Atât seminţele cât şi frunzele pot fi folosite în sosurile de peste.

Frunzele proaspete pot fi congelate în pungi mici, închise ermetic. Pot fi folosite în toate felurile de mâncare. Când frunzele sunt uscate, acestea sunt numite în reţete drept praf de mărar. Seminţele pot fi păstrate într-un recipient închis şi utilizate când doriţi.

Sos cu castravete şi smântână

Porţie: o cană 1/2

1/2 castravete decojit, fără seminţe şi ras

1/4 linguriţă de sare

2 linguriţe de muştar Dijon

1 lingură oţet sau suc proaspăt de lămâie

Piper după gust

1/2 cană smântână

1/4 cană iaurt simplu

1 lingură mărar proaspăt

Într-o sită cu ochiuri mici, deasupra unui castron, amestecaţi castravetele cu sare şi lăsaţi-l să se scurgă pentru 10 minute. Într-un blender, amestecaţi muştarul, oţetul, piperul şi sarea după gust. Adaugaţi smântâna, iaurtul şi mărarul. Amestecaţi bine, curăţând marginile, până când amestecul este cremos. Adaugaţi castravetele şi amestecaţi până se combină ingredientele.

Păstăi cu usturoi şi mărar

1 kg de păstăi proaspete

1 1/2 linguri de unt

6 căţei de usturoi, curăţaţi şi tăiaţi în jumătate

1 lingura de mărar proaspăt tocat

1/4 linguriţă de fulgi de ardei roşu, opţional

Curăţaţi, îndepărtaţi aţele şi clătiţi păstăile. Tăiaţi-le de 2-3 cm lungime şi aburiţi-le uşor până se înmoaie circa 10 - 15 minute. Scurgeţi-le de apă.

Topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi usturoiul şi fierbeţi-l la foc foarte mic circa 5 minute, până se înmoaie. Zdrobiţi sau îndepărtaţi usturoiul, după cum preferaţi. Adaugaţi mărarul şi amestecaţi. Adăugaţi păstăile şi fulgii de ardei roşu; acoperiţi şi fierbeţi la foc mic circa 5 minute. Adaugaţi sare după gust şi serviţi.

Sos cu brânză şi verdeţuri

1 pachet de cremă de brânză uşoară

1/4 cană de iaurt simplu

2 linguri de mărar proaspăt, tocat

2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat

2 cepe verzi, tocate

1/2 linguriţă de usturoi tocat şi sare

Puneţi crema de brânză şi iaurtul într-un robot de bucătărie sau într-un blender şi amestecaţi 12 minute. Adăugaţi celelalte ingrediente şi amestecaţi circa 30 de secunde pentru omogenizare. Se serveşte cu legume crude.

Sandwich-uri cu ton şi mărar

1 conservă mare de ton alb în apă

1 lingură de maioneză

3 linguri de iaurt

2 linguriţe mărar proaspăt tocat

3-4 frunze de ceapă verde, tocate

1/4 ceaşcă de castravete tocat

1/2 linguriţă coajă de lămâie rasă

Se amestecă ingredientele, se întind pe o pâine subţire fără coajă. Se taie în triunghiuri. Dacă doriţi, se poate adăuga şi o bucată de salată verde în sandwich.

Brenda Hyde este proprietara Old Fashion Living. Pentru mai multe idei de reţete vizitaţi OldFashionedLiving.com. Permisiunea pentru a retipări aceste articole a fost acordată de Momsmenu.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură