Marea Britanie: Prinţul Charles îl compară pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler

Pamflet, preşedintele rus Vladimir Putin
Pamflet, preşedintele rus Vladimir Putin (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
Epoch Times România
21.05.2014

Prinţul Charles i-a spus unei femei care şi-a pierdut rudele în timpul Holocaustului că în prezent preşedintele rus 'acţionează aproape la fel ca Hitler' în ceea ce priveşte Ucraina, relatează The Daily Telegraph, preluând o informaţie apărută în Daily Mail.

Comentariul Prinţului Charles ar putea fi văzut drept o critică adusă Occidentului pentru faptul că a evitat o confruntare cu Putin pe tema confiscării Crimeii, în condiţiile în care anexarea acesteia a fost prima astfel de anexare realizată de o mare putere în Europa după 1945.

Analiştii au comparat deja felul în care Rusia a gestionat criza din Ucraina cu preluarea de către Hitler a Poloniei şi a Cehoslovaciei şi au criticat utilizarea de către preşedintele rus a forţelor speciale sub acoperire pentru a stârni tensiuni în zone disputate.

Potrivit Daily Mail, citat de The Daily Telegraph, Prinţul de Wales - care urmează să-l întâlnească pe Putin la comemorarea Debarcării în Normandia care va avea loc în Franţa, la 6 iunie - a făcut comentariile respective în timpul unei vizite la Muzeul canadian al Imigraţiei din Halifax, Noua Scoţie.

Prinţul se află într-un tur în Canada alături de Ducesa de Cornwall, în cadrul căruia participă la 41 de evenimente în doar trei zile şi jumătate.

În noaptea de marţi, surse de la Clarence House (reşedinţa prinţului din Londra, n.red.) au declarat că Prinţul de Wales a avut o conversaţie privată cu o femeie care şi-a pierdut rudele în timpul Holocaustului.

'A fost o conversaţie privată, empatică, cu o femeie care a pierdut membri ai familiei în timpul Holocaustului', a precizat sursa.

În timpul vizitei la muzeu, Prinţul Charles a cunoscut-o pe Marienne Ferguson, o voluntară a muzeului care a fugit în Canada împreună cu familia, atunci când avea doar 13 ani. Femeia i-a spus prinţului povestea sa şi i-a arătat exponatele muzeului.

La sfârşitul vizitei, înconjurat de reporteri, Prinţul Charles a făcut comentariul cu privire la situaţia din Ucraina, a precizat Daily Mail. Afirmaţiile sale au fost auzite de mai mulţi martori. 'Am terminat arătându-i expoziţia şi vorbind despre trecutul propriei mele familii şi despre cum am ajuns în Canada. Prinţul a spus apoi: 'Şi în prezent, Putin face aproape la fel ca Hitler' ', a povestit Marienne Ferguson.

Potrivit The Daily Telegraph, este neobişnuit pentru un membru marcant al familiei regale britanice să îşi exprime o opinie cu privire la aspecte politice sensibile, în condiţiile în care ei ar trebui să rămână neutri din punct de vedere politic.

Un purtător de cuvânt al Clarence House a declarat marţi seară că nu doreşte să comenteze despre o conversaţie privată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor