Marea Britanie şi UE încheie un acord comercial post-Brexit

Premierul britanic Boris Johnson anunţă un acord de Brexit pe 24 decembrie 2020 la Londra
Premierul britanic Boris Johnson anunţă un acord de Brexit pe 24 decembrie 2020 la Londra (Paul Grover - WPA Pool/Getty Images)

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au încheiat un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar şapte zile înainte ca perioada de tranziţie generată de ieşirea Regatului din UE să se încheie, pe 31 decembrie.

„Acordul s-a încheiat”, a scris prim-ministrul britanic Boris Johnson pe Twitter, la scurt timp după ora 15:00 GMT.

„Ne-am reluat controlul asupra legilor şi destinului nostru. Am reluat controlul asupra fiecărei clauze şi reguli într-un mod complet şi neîngrădit”, a spus el, la scurt timp după o conferinţă de presă virtuală organizată în Downing Street.

Puţin mai devreme, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat reporterilor de la Bruxelles: „A fost un drum lung şi sinuos. Dar avem multe realizări. Este un acord corect, echilibrat şi este un lucru corect şi responsabil pentru ambele părţi”.

Acordul va „proteja interesele noastre ale UE, va asigura o concurenţă loială şi va oferi predictibilitate pentru comunităţile europene de pescari”, a scris ea pe Twitter, adăugând că „Europa merge mai departe”.

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit, şi-a exprimat uşurarea după încheierea acordului cu doar o săptămână înainte ca acordurile comerciale existente să se încheie, pe 31 decembrie.

"Ceasul nu mai ticăie", a menţionat el la conferinţa de presă de la Bruxelles. „Este o zi de uşurare. Dar întinată de o oarecare tristeţe, dacă vom compara ce a fost cu ce va fi”.

În Scoţia, prim-ministrul Nicola Sturgeon, care este în favoarea independenţei Scoţiei faţă de Marea Britanie, a subliniat faptul că Scoţia a votat să rămână în UE în referendumul din 2016.

„Înainte de a începe rotaţia, merită să ne amintim că Brexit-ul se întâmplă împotriva voinţei Scoţiei”, a scris ea pe Twitter. "Şi nu există nicio înţelegere care să compenseze ceea ce Brexit-ul ne ia. Este timpul să ne trasăm propriul viitor ca naţiune europeană independentă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe