Marea Britanie trimite trupe la graniţa dintre Libia şi Tunisia

Ministrul britanic al Apărării Michael Fallon a declarat Parlamentului britanic că o echipă de 20 de soldaţi se îndreaptă spre Tunisia pentru a opri intrările ilegale dinspre Libia. Occidentul este îngrijorat că luptătorii Statului Islamic ar putea folosi această rută.
Ministrul britanic al apărării Michael Fallon.
Ministrul britanic al apărării Michael Fallon. (Captură Foto)

Fallon a declarat luni parlamentarilor britanici că o echipă de pregătire formată din aproximativ 20 de soldaţi ai Brigadei a 4-a de Infanterie se îndreaptă spre Tunisia pentru a ajuta autorităţile locale să oprească la frontieră intrările ilegale din Libia.

Oficialul britanic a mai precizat că echipa de pregătire va ajuta autorităţile tunisiene să contracareze grupul jihadist Statul Islamic, ai cărui luptători se pot strecura cu uşurinţă din Libia în Tunisia, unde grupul a desfăşurat câteva atacuri mortale.

Săptămâna trecută, Wall Street Journal a declarat că aproximativ 7.000 de tunisieni au plecat să lupte pentru Statul Islamic, adăugând că un număr suplimentar de 15.000 de tunisieni au fost împiedicaţi să călătorească în alte ţări din cauza temerilor că ar putea dori să se alăture jihadiştilor. Şomajul ridicat a declanşat teama că tinerii tunisieni riscă să fie radicalizaţi.

Extremiştii islamişti au atacat un muzeu în capitala Tunis în martie 2015, ucigând 22 de oameni, iar în iunie 2015, un luptător jihadist a împuşcat 40 de persoane, în principal turişti, în staţiunea turistică tunisiană Sousse.

Fallon a declarat că Marea Britanie doreşte să furnizeze consiliere şi pregătire militară forţelor guvernului de unitate libian, adăugând că: “Nu intenţionăm să trimitem trupe terestre pentru a lupta”.

De asemenea, Fallon a negat că piloţii britanici, amestecaţi cu piloţii altor forţe aeriene, au participat la misiuni deasupra spaţiului Libiei, arată Deutsche Welle.

Spre Europa?

Oficiali occidentali ai serviciilor de informaţii consideră că Statul Islamic a exploatat haosul din Libia pentru a acapara mari zone din teritoriul său. Ei consideră că luptătorii jihadişti ar putea folosi aceeaşi rută prin Tunisia pentru a ajunge în Europa cu scopul de a desfăşura misiuni.

Libia a fost aruncată în haos după ce o revoltă susţinută de NATO l-a răsturnat de la putere pe dictatorul Moammer Gaddafi în 2011.

Două parlamente şi guverne rivale s-au luptat pentru putere începând cu 2014, după ce o alianţă de miliţii, condusă de islamişti, a ocupat Tripoli şi a forţat administraţia recunoscută pe plan internaţional să fugă în estul îndepărtat al naţiunii bogate în petrol.

Occidentul a făcut presiuni pentru instalarea unui guvern de unitate naţională, care ar putea cere ajutor militar internaţional pentru alungarea Statului Islamic prezent în Libia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe