Marian Lupu a avut o întrevedere cu Preşedinta Consiliului Federaţiei din Rusia

Preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Marian Lupu. (www.pdm.md)
Tatiana Chiriac
26.03.2012

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi, la Almati (Kazahstan), o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko, preşedintă a Consiliului Adunării Interparlamentare a ţărilor membre ale CSI, informează Secţia relaţii cu mass-media a Legislativului.

În cadrul întrevederii, Valentina Matvienko a subliniat importanţa CSI, care, după prăbuşirea URSS, a creat condiţii pentru separarea civilizată a fostelor republici unionale. Oficialul rus a menţionat că, în Federaţia Rusă, se simte o nostalgie după cultura moldovenească şi a enunţat ideea semnării, între ţările noastre, a unui Acord de cooperare culturală, care, printre altele, ar presupune deschiderea unor centre culturale comune, în Moldova şi în Rusia.

Cu referire la aspiraţiile europene ale ţării noastre, Valentina Matvienko a declarat că semnarea, de către Republica Moldova, a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană nu contravine relaţiilor din cadrul Adunării Interparlamentare a CSI, acestea urmând doar să se completeze reciproc.

În acelaşi context, Marian Lupu a menţionat că Parlamentul Republicii Moldova este deschis unui dialog constructiv şi pragmatic cu Consiliul Federaţiei Adunării Federale a Federaţiei Ruse, precum şi pentru fortificarea colaborării între legislativele celor două ţări, inclusiv pe dimensiunea comisiilor parlamentare de profil şi a grupurilor de prietenie.

Marian Lupu a reiterat interesul Moldovei în favoarea menţinerii unei dinamici pozitive a relaţiilor bilaterale moldo-ruse, atât la nivelul conducerii de vârf, cât şi la cel al interacţionării intersectoriale. Preşedintele Legislativului moldovenesc a relevat interesul şi pentru semnarea unui Acord între Guvernul Republicii Moldova şi cel al Federaţiei Ruse privind colaborarea în domeniul migraţiei forţei de muncă şi muncii vremelnice a muncitorilor-emigranţi pe teritoriul ambelor ţări, informează moldpres.

În mod special Marian Lupu s-a pronunţat pentru semnarea unui nou Acord de livrare a gazelor naturale către Moldova şi a abordat subiectul exportului de vinuri moldoveneşti în Rusia. Marian Lupu a menţionat că R. Moldova este interesată de atragerea de investiţii din Rusia în economia naţională şi a specificat interesul ţării noastre pentru deschiderea unor terminale vamale suplimentare pentru vinurile moldoveneşti la Sankt-Petersburg şi la Breansk.

Preşedintele Parlamentului R. Moldova Marian Lupu participă, în perioada 26-28 martie, la şedinţa festivă a Consiliului Adunării Interparlamentare a ţărilor membre ale CSI, care are loc la Almati, Republica Kazahstan. Reuniunea este organizată cu prilejul celei de-a 20-a aniversări a constituirii Adunării Interparlamentare nominalizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor