Marian Lupu critică UE pentru condiţiile impuse în vederea liberalizării regimului de vize

Fostul preşedinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu
Fostul preşedinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu (www.pdm.md)
Epoch Times România
05.05.2012

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, consideră că Uniunea Europeană are ”condiţii irealizabile” pentru a liberaliza regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni, transmite Unimedia.

”Din informaţii neoficiale, cunosc că dacă ţara va îndeplini aceste condiţii insurmontabile, vine etapa numărul doi cu precondiţii şi mai insurmontabile. Haideţi să fim realişti”, a spus Lupu, în cadrul unei emisiuni la Publika TV.

Liderul democrat a menţionat că există foarte multe ţări în UE care nu agreează extinderea listei de state cu regim liberalizat de vize. Însă UE a decis să susţină politic Republica Moldova şi nu poate să-şi permită să înceteze dialogul. Din acest motiv pune ”precondiţii artificiale” pentru continuarea acestui dialog.

Referitor la Legea antidiscriminare care este una dintre condiţiile pentru aprobare a regimului fără vize cu ţările UE, preşedintele Parlamentului a subliniat că aceasta poate fi votată şi fără sintagma ”orientare sexuală”, care a trezit nemulţumiri în rândul asociaţiilor creştine şi Mitropoliei Moldovei.

”Consider că este important ca fiecare lege să atingă efectele juridice, poţi să incluzi orice cuvinte în legi, important e ca drepturile oamenilor să fie respectate. Modelul pe care îl propunem noi atinge aceste scopuri”, a spus Lupu.

Vineri a fost definitivată o nouă variantă a proiectului Legii privind prevenirea şi combaterea discriminării, însă sintagma ”orientare sexuală” a rămas.

Liberalizarea vizelor UE până la sfârşitul anului 2012 a fost o promisiune electorală a Partidului Liberal Democrat.

Republica Moldova trebuie să adopte legea anti-discriminare pentru a obţine anularea regimului de vize cu Uniunea Europeană, a declarat, la 27 martie, la Chişinău, şeful Delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor