Marian Lupu s-a întâlnit cu Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Vedere generală a Consiliului Europei din Strasbourg, Franţa.
Vedere generală a Consiliului Europei din Strasbourg, Franţa. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
03.04.2012

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Jean-Claude Mignon, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), aflat în prima sa vizită oficială în Republica Moldova, transmite Secţia relaţii cu mass-media a Parlamentului.

Salutând alegerea domnului Jean-Claude Mignon în calitate de Preşedinte al APCE, Marian Lupu a accentuat faptul că vizita în Moldova a înaltului oficial european, la scurt timp după alegerea sa în noua funcţie, este o dovadă a importanţei pe care o acordă Consiliul Europei republicii noastre în calitate de partener strategic. Preşedintele Parlamentului a spus că şi Republica Moldova consideră drept strategic parteneriatul cu APCE şi apreciază suportul Consiliul Europei în promovarea reformelor politice, democratice şi economice din ţara noastră, relatează moldpres.

Unul din subiectele principale ale dialogului l-a constituit problematica transnistreană şi contribuţia pe care o poate avea APCE în acest sens. Potrivit Preşedintelui Parlamentului pe dimensiunea parlamentară se poate veni cu o contribuţie substanţială la rezolvarea acestui conflict. Părţile au discutat un posibil model de colaborare pentru stabilirea unor mecanisme de soluţionare a diferendului.

Jean-Claude Mignon a menţionat că alegerea Preşedintelui Republicii Moldova este un semnal puternic pentru comunitatea europeană şi că Parlamentul Republicii Moldova dispune de timp pentru a-şi îndeplini programul de activitate, precum şi angajamentele faţă de APCE.

Cu referire la problematica transnistreană, Jean-Claude Mignon a spus că deşi nu face parte din formatul 5 2, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este foarte hotărâtă să găsească o soluţie clară şi concretă pentru soluţionarea definitivă a diferendului.

Un al subiect important al dialogului s-a axat pe încheierea monitorizării Republicii Moldova de către APCE şi trecerea de la etapa de monitorizare la cea de post-monitorizare, care, în opinia Preşedintelui Parlamentului, este obiectivul principal al actualei conduceri a republicii în relaţiile cu Consiliul Europei.

Marian Lupu a informat oficialul European despre reformele desfăşurate în domeniul justiţiei, consolidării administraţiei publice locale, despre viitoarea reformă constituţională.

Preşedintele APCE a subliniat că Republica Moldova a îndeplinit majoritatea angajamentelor asumate faţă de Consiliul Europei, iar legislaţia ţării noastre a evoluat pozitiv. Jean-Claude Mignon a afirmat că APCE şi structurile sale vor acorda şi în continuare tot sprijinul pentru finalizarea reformelor începute.

La 5 aprilie, 2012, Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, va avea cu Jean-Claude Mignon o întrevedere de totalizare a vizitei în Republica Moldova.

Jean-Claude Mignon a fost ales în funcţia de Preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la 23 ianuarie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor