Marina chineză avertizează un avion american să părăsească zona Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud

Imagini cu activităţile chineze în Reciful Mischief din Insulele Spratly, la începutul anului 2015.
Imagini cu activităţile chineze în Reciful Mischief din Insulele Spratly, la începutul anului 2015. (Screenshot via Asia Maritime Transparency Initiative)

Oficialii marinei chineze au avertizat de opt ori un avion de supraveghere american să părăsească o zonă localizată în jurul unui lanţ de insule artificiale pe care China le-a construit în apropierea teritoriului contestat din Marea Chinei de Sud, conform CNN. Avionul de supraveghere a efectuat miercuri o misiune de recunoaştere pentru a evalua progresul Chinei în construirea de instalaţii militare pe acele insule, o practică pe care Beijing-ul a adoptat-o în ciuda obiecţiilor guvernului american.

China a creat cel puţin 3 insule artificiale în Marea Chinei de Sud pentru a-şi consolida revendicările în Insulele Spratly, un lanţ de insule naturale în această zonă, pe care China, Filipine, Malaezia, Taiwan, Vietnam şi Brunei doresc să le controleze, a raportat Newsweek.

“Aici este Marina chineză ... Aici este Marina chineză... Va rugăm să părăsiţi zona ... pentru a evita o neînţelegere”, a avertizat un comunicat oficial al Marinei chineze, conform unui reporter CNN care a fost martor la schimbul de replici. Pilotul avionului american a răspuns că operează în apele internaţionale, o declaraţie care se conformează cu poziţia guvernului american asupra Insulelor Spratly, conform Wall Street Journal.

China a început procesul de construire a insulelor artificiale în 2013, folosind echipamente speciale pentru a refolosi nisipul extras de pe fundul mării şi pentru a extinde terenul de la suprafaţă. Muncitorii chinezi au adăugat peste 8 km pătraţi de pământ acestor insule artificiale în ultimii doi ani, susţine CNN.

Avionul de supraveghere american a obţinut în această săptămână nişte fotografii care arată că una dintre insule, numită Reciful Fiery Cross, este echipată acum cu barăci militare şi o pistă masivă. Marina şi paza de coastă chineză menţin o puternică prezenţă în jurul insulelor.

Capitanul Mike Parker, care comanda programul american de supraveghere aeriană în Asia, a declarat pentru CNN că încă nu este clar care este obiectivul final al chinezilor. “Am văzut o activitate intnsificată chiar recent pentru ceea ce pare a fi construirea unei infrastructuri militare.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe