Marşul internaţional împotriva MONSANTO are loc şi în România



Anunţ cu protestele anti-Monsanto în România.
Anunţ cu protestele anti-Monsanto în România. (www.facebook.com)

Din nou reţelele de socializare îşi joacă rolul viral în organizarea unor evenimente de importanţă globală. De această dată, oamenii din cel puţin 55 de ţări vor ieşi pe străzi, în cadrul unei serii de 400 de acţiuni organizate la nivel global, pentru a protesta împotriva Monsanto – compania numărul 1 în lume în producţia de organismite modificate genetic.

Marşul împotriva Monsanto, aşa cum a fost denumită această acţiune globală, va avea loc şi în România în ziua de 25 mai în oraşele Bucureşti şi Cluj Napoca.

În cazul acţiunii din Bucureşti, manifestaţia va începe la ora 15.30 în parcul Eroilor, lângă statuia Eroilor Sanitari şi va continua la ora 16:00 cu un marş până în Piaţa Unirii, cu oprire la Ministerul Agriculturii.

În cadrul marşului, bucureştenii îşi vor exprima nemulţumirea atât faţă de lobby-ul companiei Monsanto pe lângă autorităţile române, manipularea şi presiunea asupra micilor producători, cât şi faţă de atitudinea instituţiilor române în detrimentul interesului cetăţenilor. Participanţii la marş vor împărţi trecătorilor pliante informative despre OMG-uri, vor striga sloganuri şi vor afişa pancarte şi bannere cu mesaje împotriva Monsanto şi pentru susţinerea hranei şi a agriculturii sănătoase. Marşul va fi întregit şi de scurte piese de teatru care trag un semnal de alarmă asupra practicilor lipsite de etică ale companiei Monsanto şi a efectelor consumului de OMG-uri. Manifestaţia se va încheia în Piaţa Unirii cu un protest în Parcul Unirii.

Iar în cazul clujenilor, locul protestului va fi Piaţa Unirii, începând cu ora 18.

Aşa cum spune şi Vasile Alecsandri în Hora Unirii, “Unde-s mulţi puterea creşte şi duşmanul nu sporeşte”, aşa şi organizatorii evenimentului global fac apel la cât mai mulţi oameni să iasă pe stradă pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de aceste acţiuni criminale plănuite la nivel global împotriva fiecăruia dintre noi.

Pe pagina de Facebook a evenimentului din România, organizatorii au scris:

“Viaţa nu trebuie patentată. În numele profitului companiile au reuşit să convingă politicieni vulnerabili să construiască un sistem bazat pe aşa zisa proprietate intelectuală, sistem care acum elimină organismele naturale în favoarea celor comercializate de companii. De la apariţia pe scena politică, piraţii au cerut modificarea sistemului patentelor, eliminarea patentelor pe viaţă şi protejarea naturii. Dezbaterea nu este despre cât de dăunătoare sunt sau nu sunt OGM-urile ci despre cât de dăunătoare poate fi patentarea vieţii şi interzicerea a tot ce nu este patentat.

Monsanto este o companie multinaţională (sediul în Missouri, SUA) ce activează în domeniul microbiologiei agrare. Este liderul în producţia de organisme modificate genetic (OMG) şi de un anumit tip de pesticid care, pulverizat din avion peste culturile de OMG, afectează grav sănătatea populaţiei din zonele respective. Monsanto vrea în ultimă instanţă să controleze toate marile producţii agricole ale planetei, făcând din fermieri nişte sclavi ai unei companii diabolice, seminţele modificate genetic vândute de Monsanto având proprietatea de a se dezactiva automat la un interval de timp. De aceea, fermierii trebuie să cumpere de la Monsanto de fiecare dată când doresc să mai planteze. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, în numeroase locaţii, seminţele Monsanto au infestat culturile învecinate, transformând şi seminţele vecinilor în seminţe modificate, care se dezactivează automat. Din păcate, Monsanto reuşeşte încet, încet, să-şi extindă tentaculele (spre exemplu, controlează 95% din producţia de cânepă din India).”

La nivel global acţiunile împotriva OMG-urilor au fost deseori restricţionate, interzise, etichetate drept “conspiraţii” sau au fost contrate cu campanii mediatice globale care au avut rolul de a înşela oamenii şi de a le diminua din elanul avut înspre schimbare. De asemenea, s-a încercat să se creeze impresia că sănătatea oamenilor e pe primul loc în industria alimentară şi că nu există motive de îngrijorare în privinţa organismelor modificate genetic.

Astfel, deşi de ani zile numeroşi oameni de ştiinţă, doctori şi activişti au tras semnale de alarmă asupra pericolului pe care îl prezintă OMG-urile lucrurile nu s-au schimbat în bine. Datorită unei mediatizări insuficiente a pericolului la care suntem expuşi, datorită sărăciei, a salariilor mici, a unei clase politice deficitare şi a altor probleme, oamenilor nu le este aşa de uşor să se ridice împotriva unui pericol încă slab perceput.

Pericolul s-a amplificat în aceste zile, după ce s-a aflat că soiurile vechi de seminţe, deţinute de ţărani şi moştenite de la strămoşi, nu vor mai putea fi comercializate nici ca atare şi nici fructele şi legumele care se obţin din ele, fără a fi înregistrate, după ce va intra în vigoare un nou regulament european, care impune condiţii mai stricte.

Proiectul de regulament a fost aprobat în Colegiul Comisarilor Europeni şi urmează să intre în Parlamentul European, însă câteva zeci de ONG-uri din România şi din străinătate se opun şi doresc modificarea actului respectiv. Reprezentanţii ţăranilor au atras atenţia asupra problemelor care vor apărea dacă se va pune în practică acest regulament.

“România e ţara în care au lovit cel mai puternic. Avem cinci milioane de agricultori, fiecare cu gospodăriile proprii, iar majoritatea celor de la deal şi munte cultivă propriile seminţe. Ei nu vor mai avea voie să vândă la piaţă seminţele şi produsele obţinute din acestea. Ideea aceasta cu regulamentul a pornit din occident, la fel ca şi cea cu OMG-urile. Marile concerne au văzut că lumea începe să se trezească şi să prefere hrană sănătoasă şi atunci au făcut demersuri pentru a-i sili pe oameni să consume hrană oferite de ele. Cine controlează seminţele, controlează tot lanţul alimentar”, a declarat, pentru Epoch Times, Nicolae Lalu, membru al ONG-ului Eco Ruralis.

Ţăranii care doreau să vândă seminţe şi produse obţinute din acestea în gospodării puteau merge la piaţă unde îşi comercializau marfa. Conform noului regulament, ei vor fi nevoiţi să-şi înregistreze fiecare sămânţă pe care doresc să o vândă, proces care ar putea fi foarte costisitor.

Diverse ONG-uri, unite sub o voce comună, spun că sub noul regulament, cerinţele pentru comercializarea tuturor tipurilor de material vegetal de reproducere (seminţe, material săditor, fructe etc.) vor fi înăsprite şi aplicate uniform în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Această propunere legislativă este un atac la adresa biodiversităţii, inovării în agricultură şi tuturor ţăranilor, grădinarilor urbani şi conservatorilor de varietăţi vechi şi rare. Legea nu ar afecta doar agricultura, ci, implicit, şi consumatorii, ale căror opţiuni alimentare vor fi restrânse şi limitate doar la ceea ce ar oferi marile companii de agri-business.

Deşi Monsanto are sediul în SUA ei furnizează seminţe modificate genetic în întreaga lume. Cine credeţi că va fi principalul furnizor de seminţe modificate genetic în România după ce se vor scoate de pe tarabă seminţele tradiţionale?

Link către pagina de Facebook a evenimentului din Bucureşti

https://www.facebook.com/events/593275230690768/

Link către pagina de Facebook a evenimentului din Cluj Napoca

https://www.facebook.com/events/135946959928958/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne