Martor cheie în dosarul MH17 gata să depună mărturie în estul Ucrainei

Cabina avionului Malaysia Airlines, zborul MH17 doborât deasupra Ucrainei. Raportul final al anchetei a fost dezvăluit pe 13 octombrie 2015
Cabina avionului Malaysia Airlines, zborul MH17 doborât deasupra Ucrainei. Raportul final al anchetei a fost dezvăluit pe 13 octombrie 2015 (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Martorul principal al dosarului MH17, Vladimir Ţemak, este pregătit să depună mărturie în faţa anchetatorilor olandezi şi ucraineni despre tragedia zborului, dar numai pe teritoriul separatist pro-rus din estul Ucrainei, a afirmat avocatul său.

Zborul comercial MH17 s-a prăbuşit deasupra Ucrainei, atât Kievul cât şi Moscova învinuindu-de reciproc pentru doborârea avionului. Toţi pasagerii şi personalul navigant - 298 de persoane - au fost omorâte în incident.

Ţemak, care a fost capturat de forţele ucrainene şi care după eliberare s-a întors în Rusia pentru a lupta de partea rebelilor pro-ruşi din Donbass, fusese filmat spunând că se află la comanda unei brigăzi anti-aeriene şi a ascuns dovezi privitoare la existenţa unui sistem de rachete Buk cu care ar fi fost doborât avionul.

Observatorii au speculat că Ţemak ar putea fi un martor cheie în elucidarea misterului doborârii zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines.

Aanatoli Kucerena, avocatul lui Ţemak, a declarat pentru TASS că martorului îi este „frică” să depună mărturie, dar este gata să o facă.

"Este destul de afectat de tot ce s-a întâmplat, dar este încă hotărât să depună mărturie în faţa anchetatorilor olandezi şi ucraineni pentru a-şi proteja renumele", a declarat Kucerena, joi.

"El este de acord să facă acest lucru doar pe teritoriul DPR", a lămurit Kucerena, referindu-se la Republica Populară Doneţk, una dintre cele două regiuni separatiste autoproclamate din estul Ucrainei.

Serviciile de securitate ucrainene l-au răpit pe Ţemak, cetăţean ucrainean, la 27 iunie. În septembrie, Ţemak a fost trimis în Rusia, ca parte a unui schimb de prizonieri de profil înalt între Kiev şi Moscova.

În primul său interviu după schimbul de prizonieri, săptămâna trecută, Ţemak a declarat că oficialii olandezi şi australieni i-au oferit cetăţenia olandeză şi o casă în Olanda, în timp ce era arestat în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe