Masacrul de la Fântâna Albă. "Parlamentul blochează înfiinţarea Comisiei pentru aflarea adevărului"

PNL şi PSD dau dovadă de ignoranţă şi lipsă de respect faţă de victimele masacrului de la Fântâna Albă, acuză deputatul Eugen Tomac.
Eugen Tomac
Eugen Tomac (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Acum 75 ani, în prima zi a lui aprilie, la Fântâna Albă, au murit seceraţi de mitralierele sovietice, peste 3.000 de români nevinovaţi care nu-şi doreau decât să se întoarcă în ţara lor. Astăzi, tocmai cei care trebuie şi au puterea să afle adevărul şi să le onoreze amintirea, aleg să tacă, ignorând cu bună ştiinţă o crimă neelucidată, a declarat Eugen Tomac.

Deputatul a solicitat, în urmă cu un an, constituirea unei Comisii pentru adevăr cu privire la masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941. Aceasta, însă, nu a fost înfiinţată nici până astăzi.

"A trecut un an, iar PSD şi PNL nu şi-au desemnat încă membrii în această Comisie, blocând astfel în mod intenţionat constituirea acesteia. Regret să constat lipsa de respect şi dispreţul liberalilor şi social-democraţilor. Este o atitudine josnică, pe care nu am cum să n-o condamn. România nu cunoaşte nici măcar numărul exact al morţilor de la Fântâna Albă. Până astăzi, nu a fost făcută nicio analiză pertinentă a masacrului", a declarat Eugen Tomac.

În context, deputatul a reiterat importanţa înfiinţării la Bucureşti a unui Muzeu al victimelor dictaturii comuniste, amintind, totodată, că în anul 2013, deputaţii PNL şi PSD au respins iniţiativa sa legislativă în acest sens.

"Înfiinţarea, în capitala României, a unui Muzeu al victimelor dictaturii comuniste este o obligaţie morală pe care o avem faţă de toţi cei care şi-au sacrificat viaţa pentru libertatea noastră. Or, dispreţul manifestat de cei ce se declară liberali şi urmaşi ai lui Brătianu este de neiertat. Ororile comise de nazişti şi comunişti trebuie condamnate cu fermitate. Astfel de atrocităţi nu au voie să se repete. Eu voi continuă să fac toate demersurile necesare, astfel încât să avem, la Bucureşti, un Muzeu al victimelor comunismului", a conchis Eugen Tomac.

Masacrul de la 1 aprilie 1941, supranumit Katyn-ul românesc, este unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor. Măcelul a fost declanşat în momentul în care peste 3.000 de români, încurajaţi de administraţia sovietică, au încercat să treacă granita sovieto-română, trasată ca urmare a ultimatumului din iunie 1940 prin care România a fost forţată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu de peste 3 milioane de locuitori.

La doar doi kilometri de hotar, în poiana de la Varniţa, aproape de punctul numit Fântâna Albă, grănicerii Armatei Roşii, urmând un scenariu macabru, au deschis focul continuu al mitralierelor asupra coloanei de români, omorând pe capete copii, femei, bătrâni. Cei care, totuşi, au reuşit să supravieţuiască au fost urmăriţi şi ucişi. După masacru, răniţii au fost îngropaţi de vii, alături de cei deja morţi, într-o serie de gropi comune pregătite pentru acest scop. Numărul exact al morţilor măcelului de la Fântâna Albă nu este nici astăzi cunoscut.

În anul 2011, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională a Parlamentului României, a adoptat, în data de 12 aprilie, proiectul de lege privind instituirea datei de 1 aprilie drept Ziua Naţională în memoria românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone ale deportărilor şi ale foametei organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne