Matei Dobrovie: România nu mai vrea să repete greşelile făcute în timpul guvernărilor girate de Plahotniuc

Ion Chicu a fost ministru în Guvernul Pavel Filip şi consilier al preşedintelui Dodon, astfel că acest guvern nu inspiră încredere şi nici această deghizare în tehnocraţi nu poate să mai păcălească, a punctat Dobrovie.
Matei Dobrovie, deputat PNL
Matei Dobrovie, deputat PNL (europalibera.org)

Cu ocazia reuniunii anuale a ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, preşedintele României Klaus Iohannis a declarat joi, 16 ianuarie, că România va continua doar proiectele care sprijină direct cetăţenii din Republica Moldova, atâta timp cât guvernul de Chişinău nu arată că este determinat să îşi reformeze instituţiile şi să urmeze un parcurs european.

În acest context, deptatul Partidului Naţional Liberal (PNL) Matei Dobrovie a menţionat că acesta era un mesaj aşteptat. El se încadrează în noua paradigmă a Guvernului Orban, căci a spus foarte clar premierul Orban că nu vor mai exista bani pentru Republica Moldova, decât condiţionaţi de reforme, a adăugat Dobrovie.

Astfel că, finanţări vor exista în măsura în care există reforme în justiţie, în administraţie şi în toate domeniile importante, în caz contrar – nu se vor finanţa decât proiectele care aduc beneficii directe cetăţenilor, pentru că România nu mai vrea să repete greşelile făcute în timpul guvernărilor girate de Plahotniuc, în care, practic, cetăţenii sufereau de pe urma corupţiei, de pe urma furtul miliardului, a deteriorării democraţiei prin anularea alegerilor de la Chişinău, prin schimbarea sistemului electoral, etc., a declarat parlamentarul român.

„Nu există încredere, pentru că ştim foarte bine aici, la Bucureşti, cine este dl Dodon, ce interese apără el şi că acestea nu au nicio legătură cu parcursul european. Ştim foarte bine că Igor Dodon reprezintă vectorul pro-rusesc şi că de multe ori acţionează direct, ca un instrument, ca un executant al ordinelor Moscovei.

Aţi văzut şi desele vizite pe care le face acolo, aţi văzut şi intenţiile sale de a apropia Republica Moldova de Uniunea Euroasiatică şi, practic, Igor Dodon încearcă să folosească doar fondurile, finanţările din partea Uniunii Europene, din partea României, ştiind că fără finanţările venite de la aceiaşi parteneri externi ţara nu ar avea posibilitatea să se dezvolte, nici nu ar avea măcar posibilitatea să plătească salarii şi pensii”, a declarat Dobrovie într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, deputatul PNL a ţinut să reitereze că România a declarat nu o dată că nu va finanţa un guvern prorus, şi iată că acum guvernul de la Chişinău este unul prorus, cu miniştri deghizaţi în tehnocraţi, care, de fapt, sunt foşti consilieri sau miniştri din zona lui Dodon sau din zona PD-ului.

Întrucât Ion Chicu a fost şi ministru în Guvernul Pavel Filip, şi consilier al preşedintelui Dodon, acest guvern nu inspiră încredere. Această deghizare în tehnocraţi nu poate să păcălească, pentru că abordarea Bucureştiului, odată cu venirea noii puteri, PNL, la guvernare, este diferită, este foarte clară, şi anume: bani contra reforme, a subliniat Dobrovie.

„Mă întrebaţi de ce nu credem în reformele făcute? Pentru că, de exemplu, în ceea ce priveşte furtul miliardului nu vedem niciun progres, nu vedem că au fost depistaţi vinovaţii şi nici pedepsiţi, nu vedem în justiţie nişte evoluţii pozitive, ba dimpotrivă sunt foarte multe semne de întrebare legate de numirea procurorului-şef şi de alte aspecte.

Am văzut faptul că Igor Dodon a dărâmat, practic, Guvernul Maia Sandu atunci, votând împreună cu PD - partidul lui Plahotniuc -, creând o nouă majoritate netransparentă în acest fel şi este clar că partenerii noştri din Republica Moldova sunt forţele proeuropene Maia Sandu şi Andrei Năstase, partidele lor”, a adăugat deputatul român.

De menţionat este că la scurt timp după discursul lui Iohannis, Dodon a reacţionat afirmând că „autorităţile de la Chişinău stimează partenerii, fraţii de peste Prut” şi că „pledează pentru relaţii bune cu România, ţară care este partenerul strategic numărul 1 la comerţ. România continuă să fie principalul partener comercial pentru Republica Moldova”.

Igor Dodon ştie foarte bine că are nevoie de banii României şi încearcă cumva să linguşească Guvernul României să uite de faptul că dânsul era cel care se lupta cu limba română, cu unioniştii, declara că România este un adversar şi că unioniştii ar avea pretenţii de a destructura unitatea teritorială a Republicii Moldova, a comentat Dobrovie în acest sens.

„Tot ce a făcut de-a lungul timpului ca şi acţiuni provocatoare demonstrează faptul că nu are o afinitate deosebită faţă de România, doar un interes imediat pentru a obţine nişte finanţări. Or, de aceste lucruri cred că decidenţii de la Bucureşti sunt foarte conştienţi.

Dl Dodon a arătat o duşmănie, ca să nu spun altfel, total anormală faţă de România şi nu cred că pot fi uitate alte gesturi ale sale, precum justificarea prezenţei trupelor ruseşti în Transnistria, care şi ea arată că nu apără interesele statului vecin, ci interesele unui alt stat”, a conchis Matei Dobrovie.