Material video infatiseaza lapidarea unei femei pakistaneze de catre talibani

Epoch Times România
30.09.2010

Un material video publicat saptamana trecuta arata barbati purtand turbane, in Pakistan, adunandu-se in jurul unei femei cu o gluga neagra peste cap. Acestia incep sa ridice pietre si sa le arunce in femeie cu putere, pana cand aceasta ramane nemiscata pe pamant.

Un post de televiziune din Dubai, care a publicat materialul video, a declarat ca sentinta cu moartea prin lapidare a fost executata in nord-vestul Pakistanului, aparent de catre militantii talibani, care au pedepsit-o pentru ca a fost vazuta cu un barbat.

Trecand peste problema legata de ciocnirea dintre civilizatiile occidentala si islamica, filmul reamineste, daca mai era nevoie, ca razboiul inceput de americani dupa atacurile din 2001 este departe de a fi castigat.

In ciuda ofensivei militare incepute de armata anul acesta, si a celor aproximativ 150 de mii de trupe americane si straine, cu toate ca ISAF vorbeste despre slabirea controlului exercitat de talibani in zone traditionale din Afganistan, militantii controleaza inca mari portiuni in nord-vest si reusesc sa-si impuna versiunea extrema a legii sharia.

Incidente in care talibanii detoneaza bombe in scoli de fete, le otravesc cu gaze toxice, le omoara profesoarele si in general terorizeaza populatia, sunt frecvente.

Cu cateva luni in urma revista Time a avut pe coperta poza unei femei din Afganistan careia talibanii i-au taiat nasul si urechile pentru ca a fugit din casa sotului sau, unde era maltratata de familia acestuia.

Canalul de televiziune Al Aan din Dubai, care se concentreaza pe problemele femeilor din lumea araba, a declarat ca materialul a fost filmat in regiunea Orakzai in nord-vestul Pakistanului. A mai adaugat ca mai are un material video, de data aceasta cu un barbat care este ucis, probabil cel cu care a fost vazuta femeia.

Nu a fost posibila verificarea autenticitatii materialului video sau a datei cand a fost filmat.

Aceste videoclipuri nu sunt unice. Anul trecut, unii pakistanezi s-au revoltat dupa ce un canal de televiziune a aratat imagini cu militanti din Valea Swat, biciuind in public o adolescenta acuzata de o aventura.

Occidentul si unele grupari politice pakistaneze acuza guvernul de la Islamabad ca a cedat controlul militantilor islamisti in cadrul unui acord incheiat cu cativa ani in urma. Regiunea, odata una dintre atractiile turistice ale Pakistanului, a cazut in mainile talibanilor, iar guvernul n-a reusit pana in prezent sa reia total controlul zonei.

Materialul video, a reusit intr-o oarecare masura sa indigneze opinia publica din Pakistan, care a suferit mai multi ani de pe urma atentatelor sinucigase si asasinatelor politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor