Medicamentele, o afacere pe bani grei. Statul, complice la jefuirea pacientului

Deşi sunt printre cei mai slab plătiţi din UE, românii au cumpărat medicamentele la preţuri mult mai mari decât impunea legea iar statul a închis ochii la jefuirea cetăţenilor săi.
(Pyxabai)

Numeroase medicamente au fost vândute în ultimii ani la preţuri chiar şi cu 60% mai mari decât impunea legea, susţine România Liberă, citând o analiză a Consiliului Concurenţei. Astfel, conform sursei citate, deşi existau până la 25 de furnizori pentru un anumit tip de produs, jumătate sau chiar mai mult din piaţă ajungea să fie controlată de un singur jucător.

Cum a fost posibil aşa ceva? Simplu. Deşi Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman impunea ca în România medicamentele să fie vândute la un preţ mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ din oricare dintre următoarele state: Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia, Germania, acest lucru nu s-a respectat.

După intrarea în vigoare a legii, producătorii nu au ieftinit medicamentele, unele foarte scumpe, necesare pentru tratarea unor boli grave. Complicitatea Ministerului Sănătăţii este evidentă, deoarece nu a luat nicio măsură pentru a impune respectarea Ordinului 75/2009, arată sursa citată.

Primele măsuri pentru respectarea preţului minim au fost luate abia anul trecut când Ordinul 703/2015 a intrat în vigoare modificându-l pe cel din 2009 şi aducând anumite clarificări: “Preţurile medicamentelor sunt reanalizate anual sau ori de câte ori condiţiile macroeconomice o impun sau când se constată că apar modificări în preţurile ţărilor cu care se efectuează comparaţia”. Până în 2015 însă, timp de şase ani, românii au plătit preţuri mult mai mari decât era stabilit prin lege, arată raportul “Investigaţii sectoriale în domeniul farmaceutic”, publicat miercuri de Consiliul Concurenţei care acoperă perioada 2010-2014.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură