Medici acuză China de muşamalizarea jafului de organe

Chirurgi operând
Chirurgi operând (pix-abay)

Comunitatea internaţională nu ar trebui să acorde atenţie promisiunii recente a Chinei de reducere a crizei din medicina de transplant şi de a pune capăt recoltării de organe de la prizonierii executaţi, a declarat organizaţia de monitorizare medicală, Medici Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH).

În 2003 Epoch Times a publicat o mărturie care sugera că regimul comunist chinez a organizat recoltarea forţată de organe umane de la dizidenţi închişi în lagăre de muncă pe motive politice. Acestora li se fac analizele medicale, fiind ţinuţi împotriva voinţei lor în buncăre asociate unor spitale militare, în aşteptarea momentului în care sunt sacrificaţi iar organele lor vândute pe piaţa neagră de organe din China.

Ancheta preliminară a ziarului nostru a fost preluată de organizaţii independente, care au desfăşurat anchete proprii, ajungând la aceeaşi concluzie.

DAFOH arată că regimul chinez are un istoric îndelungat de păstrare a secretului recoltării forţate de organe, a prezentării cifrelor înşelătoare şi declaraţiilor contradictorii, şi, în ciuda creşterii dovezilor privind industria macabră, precum şi a numărului tot mai mare de cereri internaţionale de a pune capăt aceastei practici, autorităţile de la Beijing au refuzat să recunoască recoltarea ilegală de organe de la prizonieri de conştiinţă.

Scăderea aprovizionării cu organe de la sursa de organe primară a Chinei - ce declarativ este constituită din deţinuţii condamnaţi la moarte şi executaţi -, prefigurează însă o altă realitate: o mare dependenţă de obţinerea de organe de la prizonierii de conştiinţă. Acest grup vulnerabil, din care practica de şcoală budistă brutal persecutată, Falun Gong, este ţinta principală, are un risc crescut de a cădea victimă cererii de organe prelevate cu forţa. DAFOH îndeamnă comunitatea internaţională medicală să fie vigilentă şi să nu accepte afirmaţiile înşelătoare ale Chinei, subliniind mai mulţi factori-cheie:

Situaţia juridică tulbure. De la implementarea unui regulament în 1984, China a recoltat organe de la prizonierii executaţi. Incredibil, într-un interviu recent, arhitectul politicii de transplant, Huang Jiefu, a negat că aceasta a fost vreodată o "lege" oficială - care, dacă este adevărat, ar face astfel ca zecile de mii de achiziţii de organe de la prizonierii executaţi să fie ilegale şi acelaşi număr de intervenţii chirurgicale de transplant să fie neetice, necesitând urmărirea penală a medicilor şi a personalului medical.

Declaraţii cameleonice. Într-un raport din 2013 al televiziunii americane ABC, Huang a apărat practica spunând că prizonierii condamnaţi la moarte şi-ar dori răscumpărarea, deci, "De ce să obiecteze?" În 2014, el a declarat că deţinuţii erau cetăţeni cu dreptul de a-şi dona organele. Interpretarea standardelor etice făcută de Huang nu este împărtăşită de comunitatea internaţională. Luna trecută, odată cu schimbarea climatului politic, Huang a inversat complet această poziţie, numind practica "o zonă interzisă", şi arătând cu degetul spre acum dezonoratul ţar al securităţii chinez, Zhou Yongkang.

Dispariţii suspecte ale transplanturilor. Spitalele din China au fost ocupate să-şi cureţe de zor website-urile de probe în încercarea de muşamalizare a amplorii afacerii de transplant. Astfel, în luna iulie, 2014, Spitalul Provincial al Poporului # 2 din Guangdong s-a lăudat pe website-ul său că, de la înfiinţarea sa în 1999 în cadrul lui s-au efectuat peste 1.000 de transplanturi de rinichi. În februarie 2015, într-un climat de examinare minuţioasă internaţională a politicii de transplant de organe din China, acelaşi website a fost modificat, creditând acum facilitatea medicală cu doar 500 de transplanturi de rinichi din 1999. Numărul de transplanturi de rinichi pe care şeful de departament le-ar fi efectuat a fost de asemenea schimbat de la 2.000 la 1.200 în acest timp.

Este evident că oficialităţile din China nu sunt pregătite să se alăture comunităţii de transplant - ale cărei valori sunt bazate pe etică - ca un partener de încredere egal, notează DAFOH.

Pentru a lua în serios afirmaţiile guvernului chinez, grupurile de monitorizare internaţionale şi organizaţiile medicale trebuie să ceară:

Dezvăluirea completă a utilizării prizonierilor de conştiinţă ca sursă de organe,

Transparenţa surselor de organe, şi

Acces la căile de achiziţii publice de organe ale Chinei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe