Medici fără Frontiere: cinci activişti umanitari au fost răpiţi în Siria


Medicii Fără Frontiere (MSF)
Medicii Fără Frontiere (MSF) (SIA KAMBOU / AFP / Getty Images)

Grupul terorist ''Statul Islamic din Irak şi Levant'', ce are legături strânse cu reţeaua Al-Qaeda, a răpit joi, 2 decembrie, în nordul Siriei, cinci lucrători umanitari din cadrul organizaţiei internaţionale ''Medici fără Frontiere''. Printre aceştia s-ar afla medici spanioli, francezi şi germani, conform celor raportate de către purtătorul de cuvânt, cunoscut sub numele de Abu Hasan, al grupării anti-Assad, Sham en Lataquia. Acesta a subliniat că medicii vor fi interogaţi de un tribunal islamic deoarece ar fi colaborat cu serviciile secrete din Turcia.

Printr-o declaraţie a purtătorului de cuvânt Samantha Maurin, ONG-ul a confirmat răpirea: ''cinci membri ai personalului său au fost luaţi joi noapte dintr-o casă a Medicilor fără Frontiere (MFF), situată în nordul Siriei, de către un grup, probabil pentru a fi interogaţi".

Organizaţia Medici fără Frontiere a confirmat vestea răpirii dar nu a oferit alte detalii şi nu a precizat identitatea şi cetăţenia personalului pentru a nu pune în pericol siguranţa acestora.

Organizaţia Medici fără Frontiere a fost creată în 1971 de un grup de medici şi jurnalişti francezi care consideră că oamenii au dreptul la îngrijire medicală indiferent de rasă, religie sau afiliere politică. Organizaţia asigură îngrijiri medicale şi instruire pentru oameni din cca.70 de ţări.