Povestea lui Soundos, fetiţa siriană care trăieşte cu un glonţ în cap

(photos.com)

Povestea acestei fetiţe care acum locuieşte împreună cu familia sa în câmpul de Za'atri în Iordania este o picătură în tragedia umanitară din Siria. Pentru ea dorul de casă este mare dar memoria războiului şi a violenţei este încă vie şi provoacă frică.

Astăzi Soundos are 10 ani şi se află în câmpul de Za'atri, în Iordania. De doi ani şi jumătate trăieşte cu un glonţ în cap. Povestea ei incredibilă a fost relatată de către Daily Beast. Era într-o după-amiază din primăvară anului 2011 şi mica Soundos se afla în micuţul oraş sirian din Jasim, stând pe veranda casei sale. În acel moment un glonţ a lovit-o la cap.

Glonţul i-a străpuns craniul, a sărit în partea din spate a acestuia şi s-a poziţionat în lobul temporal drept, la câţiva milimetri distanţă de cortexul cerebral. Cine a împuşcat-o, nimeni nu ştie. Poate un lunetist. Sau poate un glonţ rătăcit. Ceea ce este sigur este că pentru familia sa şi pentru cetăţenii din Jasim faptul că fetiţa a supravieţuit este un miracol.

De îndată ce a fost lovită, Soundos a căzut la pământ înţepenită, ca în chinurile unei crize epileptice. Tatăl său, la început, văzând doar două picături de sânge s-a gândit la o criză alergică provocată de vreo înţepătură a unei insecte. În orice caz, a suit-o imediat pe fetiţă în maşină şi cu viteză maximă a transportat-o la cel mai apropiat spital. Medicii au observat rana şi după ce i-au prescris antibiotice fetiţei l-au invitat pe tatăl acesteia să meargă la spitalul din Damasc, avertizându-l să nu spună nimic despre acest fapt.

Soundos locuieşte acum împreună cu familia sa într-o rulotă în câmpul de Za'atri, unde se află aproximativ 50.000 de copii: circa 25.000 dintre ei sunt de vârstă şcolară, alţii sunt mai mici. După incident, ori de câte ori Soundos auzea zgomotul unui avion, de geamuri sparte sau un obiect căzut - exploda într-o criză de plâns. Acum, că este departe de casă, ceea ce îi lipseşte cel mai mult este păpuşa ei. Şi de multe ori se întâmplă că micuţa întrebă: "Credeţi că păpuşa mea are un glonţ în cap?". Sau din nou: "Crezi că este moartă odată cu casa noastră?".

Povestea lui Soundos este povestea unei fetiţe care a supravieţuit în mod miraculos războiului civil sirian. Ca ea şi familia ei sunt mulţi sirieni care ar dori să se întoarcă acasă, dar apoi, gradul de conştientizare a ceea ce Siria a devenit - un teren de moarte şi violenţă - are prioritate faţă de nostalgie.