UNICEF cere ajutoare de urgenţă pentru copiii sirieni refugiaţi în Liban

Copii sirieni se joacă în lagărul de refugiaţi de la Diyarbakir
Copii sirieni se joacă în lagărul de refugiaţi de la Diyarbakir (STR / AFP / Getty Images)

Se apropie iarna şi aproximativ 400.000 de copii sirieni refugiaţi în Liban au nevoie de ajutor de urgenţă, a anunţat vineri UNICEF, într-un comunicat în care a făcut apel la comunitatea internaţională să-şi mărească asistenţa umanitară, potrivit AFP.

Apelul făcut de UNICEF vine după o întrevedere între directorul instituţiei, Anthony Lake, şi preşedintele Libanului, Michel Sleimane, şi cu premierul în exerciţiu al Libanului, Najib Mikati. În acest moment Libanul este copleşit de afluxul de refugiaţi sirieni care exercită o puternică presiune asupra infrastructurii ţării.

„Ne-am exprimat îngrijorarea în legătură cu venirea iernii şi nevoia urgentă de acţiune pentru a pregăti această perioadă dificilă (...) Comunitatea internaţională nu are doar o obligaţie umanitară faţă de copii, ea trebuie să-şi asume de asemenea responsabilitatea şi să acţioneze asemenea Libanului”, a precizat directorul UNICEF.

Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când au avut loc revolte interne, care au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad.

Conform rapoartelor, s-au înregistrat peste 120.000 de victime, peste două milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine şi aproximativ şase milioane dintre ei s-au deplasat în interiorul ţării pentru a se feri de conflict.

Libanul este o ţară cu patru milioane de locuitori şi este prima destinaţie a acestor refugiaţi care potrivit ONU sunt în număr de 805.000 de persoane, dintre care jumătate sunt copii.

Turcia şi Iordania găzduiesc mai puţini refugiaţi decât Libanul, care, spre deosebire de aceste state, nu a a autorizat instalarea de tabere de refugiaţi. Unii dintre sirieni au posibilitatea să-şi închirieze apartamente, dar majoritatea nu au şi trăiesc în corturi, în mediul rural, sau pe stradă,. În plus, se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri în care copiii ajung să muncească. Conform directorului adjunct al misiunii UNICEF în Liban, „peste 100.000 de copii sirieni trăiesc în tabere improvizate”.

UNICEF şi-a exprimat dorinţa de a asigura îmbrăcăminte corespunzătoare copiilor refugiaţi, precum şi mijloace de încălzire a şcolilor în care aceştia învaţă şi a lansat în acest sens un apel la donaţii de 125 milioane de dolari. Până acum organizaţia a primit 100 de milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe