Medvedev: Ridicarea sancţiunilor anti-Moscova este o iluzie

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că, în ciuda rezultatelor alegerilor din alte ţări, sancţiunile împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare.
Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (E. Shutkina/AFP/Getty Images)

“Este timpul să renunţăm la iluziile că sancţiunile impuse ţării noastre vor fi ridicate. În mod evident, ele vor rămâne în vigoare pentru mult timp. Şi nu vă puneţi speranţele în alegerile din altă ţară”, a declarat Medvedev în timp ce s-a adresat duminică partidului Rusia Unită.

Câţiva experţi şi analişti politici ruşi şi străini au sugerat că, după alegerea preşedintelui Donald Trump, Washingtonul şi aliaţii săi ar putea ridica sancţiunile împotriva Rusiei luând în considerare declaraţiile făcute de Trump cu privire la o colaborare mai strânsă cu Moscova.

Trump a devenit vineri cel de-al 45-lea preşedinte al SUA, după ce a depus jurământul pe treptele de la Capitoliul din Washington, în timpul unui eveniment marcat de proteste masive împotriva retoricii sale.

Ca răspuns la un set de sancţiuni impuse Rusiei de către UE pentru criza din Ucraina, Moscova a interzis importul de alimente produse în UE.

Medvedev a notat, de asemenea, că unele dintre sancţiunile implementate de UE au ajutat de fapt economia rusă, în mod special agricultura, producătorii interni profitând de situaţie.

“Îi vom susţine deoarece ne vom hrăni singuri în orice caz”, a adăugat el.

Sancţiunile economice împotriva Rusiei au fost impuse iniţial în martie 2014 după ce Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

De atunci, Uniunea Europeană, SUA şi alte câteva state occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza implicării sale în conflictul separatist izbucnit în aprilie 2014 în estul Ucrainei, unde au murit aproape 10.000 de persoane până în prezent. Kremlinul a negat cu tărie aceste acuzaţii.