"Megaescrocheria Rompetrol". Andreea Paul: PSD blochează înfiinţarea comisiei de anchetă

Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

Liberalii au solicitat constituirea unei comisii de anchetă parlamentară pe chestiunea Rompetrol - o megaescrocherie marca PSD care a dus la prejudicierea statului cu sute de milioane de euro - însă adversarii lor politici au blocat iniţiativa, a precizat miercuri prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul.

"Afacerea demarată de Năstase în anul 2003 este închisā de Ponta după exact 10 ani. Memorandumul între Guvernul Ponta şi Kazmunaigaz din 2013, transformat în Hotărâre de Guvern, scapă grupul Rompetrol de datorie. Recuperarea datoriei devine imposibilă. În momentul de faţă România e complet perdantă în chestiunea Rompetrol, fără investiţiile promise şi fără absolut nicio acţiune din partea statului în raport cu această enormă escrocherie ce se ridică la circa 600 milioane de dolari...", a explicat Andreea Paul.

PSD a amânat dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind înfiinţarea comisiei de anchetă, folosindu-se de un tertip, şi anume că tema comisiei de anchetă nu trebuie să fie şi în cercetarea vreunui Parchet.

Astfel, potrivit liderului liberal, Biroul Permanent al Camerei, controlat de majoritatea PSD, a amânat astfel orice discuţie, fapt fără precedent în practica parlamentară, prin transmiterea unei adrese către Parchete prin care se solicită dacă a fost deja demarată o anchetă penală în acest caz.

Amintim că Guvernul Ponta a adoptat memorandumul cu Rompetrol prin care Executivul renunţă la toate procesele ce urmăreau recuperarea unei datorii de 600 milioane dolari, bani cu care Guvernul Adrian Năstase creditase compania Rompetrol în 2003.

În schimb, statului i se oferea perspectiva nebuloasă, să îşi recupereze cândva pierderile, obţinând la un moment neprecizat profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă, după ce Rompetrol îşi va răscumpăra contra 200 de milioane de dolari 26,6959 % din acţiunile în companie deţinute de statul român.

De asemenea, statul mai primea promisiunea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, fără ca în Memorandumul cu Rompetrolul sau în Hotărârea de Guvern care a consfinţit-o, să fie prevăzut un termen pentru aceste ipotetice investiţii sau penalităţi, dacă acestea nu se vor realiza.

Consecinţa este ca, un an şi aproape jumătate mai târziu, nu a fost demarat nimic în vederea vânzării participaţiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari şi nici fondul de investiţii nu a fost creat. Ministerul care ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru este cel al Energiei, însă orice acţiune este blocată la nivel politic, potrivit hotnews.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne