Meleşcanu aruncă din nou pisica la BEC: "Am cerut temeiul legal pentru înfiinţarea de noi secţii de votare"

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Noul ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că a cerut Biroului Electoral Central (BEC) un temei legal" pentru înfiinţarea de noi secţii de vot în diaspora şi permisiunea de a schimba adresa unor secţii.

Invitat la Realitatea TV după dezbaterea Iohannis - Ponta, fostul şef al SIE a apreciat că "o bună organizare" ar putea duce la un număr de 350.000 de votanţi în turul II. "Am cerut să ni se dea fără echivoc temeiul legal pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate, precum şi procedurile aferente şi termenele legale de înfiinţare şi constituire său contestare a birourilor electorale", a afirmat Meleşcanu, potrivit B1 TV.

Totodată, ministrul a declarat că a mai propus BEC "adoptarea unor măsuri relativ simple în vederea facilitării procesului electoral, una din acestea constând în permisiunea înlocuirii reprezentanţilor partidelor politice care nu se prezintă în ziua alegerilor în comisia de votare. O altă măsură propusă de Meleşcanu presupune reducerea numărului de date înscrise în tabelul pentru cei care votează.

Ministrul a mai informat că a solicitat o aprobare pentru ca unele secţii de votare să fie relocate în spaţii mai mari: "La Paris avem în vedere şi la Londra posibilitatea de a lua o sală mult mai mare în care lucrurile să se poată desfăşura mai simplu", a declarat Teodor Meleşcanu, adăugând, ulterior, că este vorba despre săli de sport.

Reamintim că noul ministru de externe a adoptat aceeaşi poziţie ca şi predecesorul său, Titus Corlăţean, susţinând că ministerul pe care îl conduce are atribuţii logistice, dar nu reglementează procesul electoral, de organizarea alegerilor fiind responsabile BEC şi BES. Prevalându-se de lipsa unui temei legal, Meleşcanu a refuzat deschiderea de secţii de votare noi pentru românii din diaspora care, pe 2 noiembrie, au stat la cozi uriaşe în faţa puţinelor secţii electorale, mulţi din ei fără să poată vota. De asemenea, nici votul prin corespondenţă, o soluţie care ar putea duce la dispariţia cozilor, nu este considerat acceptabil de către miniştrii Ponta.

Trebuie menţionat că BEC a precizat din nou, marţi seara, în urma unei adrese primite de la Teodor Meleşcanu, că înfiinţarea de secţii de votare suplimentare în diaspora se poate face prin ordin de ministru, lucru care de altfel îi fusese comunicat şi fostului ministru Titus Corlăţean, care a preferat mai degrabă să demisioneze, decât să deschidă secţii noi pentru români.

"Comuniştii aştia (ca şi ăia dinainte) ar face orice numai să nu se audă în ţară vocea diasporei. Dupa cum vedeţi, ăştia nu au nici cel mai mic gând să introducă votul prin corespondenţă. Indiferent cine iese preşedinte duminică, românii vor trebui să facă presiuni infernale, inclusiv cu ieşit în stradă, grevă fiscală, campanie agresivă de orice fel, pentru ca politicienii să introducă votul prin corespondenţă. Este singura salvare pentru ţara asta", a comentat situaţia fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne