Menţinerea şi dezvoltarea continuă a dialogului politic cu Germania - prioritate a politicii externe a Republicii Moldova

Epoch Times
03.03.2012

O delegaţie a Republicii Moldova, condusă de Natalia Ghermăn, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat la consultările politice interministeriale moldo-germane, care s-au desfăşurat în perioada 29 februarie – 1 martie 2012, la Berlin.

Runda respectivă de consultări s-a desfăşurat sub genericul celei de-a 20-a aniversări de la stabilirea relaţiilor bilaterale între cele două state, care va fi marcată pe 30 aprilie curent, scrie voceabasarabiei.net.

În programul vizitei la Berlin a viceministrului moldovean, Natalia Ghermăn, s-a mai inclus şi întrevederile bilaterale cu Secretarul de Stat la Ministerul german de Interne, Ole Schroeder, unde au fost abordate aspectele legate de reforma în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, dezvoltarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize; discuţii cu reprezentanţii Ministerului Federal al Economiei şi Tehnologiilor, în cadrul cărora oficialii germani au fost informaţi despre obiectivele pe care şi le propune Republica Moldova în procesul de negociere a DCFTA, precum şi la Comisia parlamentară pentru afaceri europene a Bundestagului.

Aceste întâlniri au fost efectuate în scopul menţinerii ritmului sporit şi dezvoltarea continuă a dialogului politic cu Germania, actor important pe arena europeană şi internaţională care şi constituie o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova.

Potrivit sursei citate, în cadrul întrevederii, delegaţia moldovenească a adus mulţumiri părţii germane pentru sprijinul consistent acordat Guvernului Republicii Moldova în promovarea agendei de reforme, precum şi pentru menţinerea ţării noastre pe lista statelor beneficiare de asistenţă, acordată de Guvernul RFG în domenii prioritare pentru economia naţională. Printre acestea se numără modernizarea sectorului agrar şi a sistemului serviciilor publice din zona rurală prin eficientizarea condiţiilor de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare, gestionarea deşeurilor solide, asigurarea eficienţei energetice.

Cu titlu special, a fost apreciată activitatea consultanţilor germani desfăşurată pe lângă Guvernul Republicii Moldova în domenii, precum atragerea investiţiilor străine, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, securitatea muncii, managementul instituţiilor medicale etc.

La rândul său, Germania şi-a manifestat deschidere şi susţinere largă faţă de eforturile ţării noastre orientate spre reformarea economiei, consolidarea progresului în dialogul moldo-comunitar şi promovarea imaginii Republicii Moldova în calitate de partener credibil al UE.

Un alt subiect primordial al consultărilor l-a constituit evoluţiile recente în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, progresul înregistrat în domeniul liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană şi lansarea politică a negocierilor privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).

La capitolul cooperare economică, interlocutorii au salutat dinamica impresionantă a comerţului între cele două ţări înregistrată în 2011, Germania situându-se printre primii 5 parteneri comerciali ai Republicii Moldova. De asemenea, a fost apreciată crearea recentă a Asociaţiei Colaborarea Economică moldo-germană şi desfăşurarea la Chişinău, pe 6 februarie a.c., a primei reuniuni, care a permis abordarea aspectelor legate de susţinerea activităţii antreprenoriale, extinderea pieţei de desfacere pentru produsele autohtone moldoveneşti, identificarea noilor parteneri de afaceri, scrie voceabasarabiei.net.

Totodată, în cadrul consultărilor au fost abordate şi aspecte privind colaborarea în domeniul socio-umanitar, cel al educaţiei şi culturii. Şefa delegaţiei germane, Ambasadorul Patricia Flor, Director General adjunct, reprezentant special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală în cadrul MAE german, a informat despre acţiunile cu caracter cultural planificate pentru a marca în acest an aniversarea relaţiilor diplomatice moldo-germane.

Precizăm că consultările au oferit şi prilejul pentru un schimb de opinii referitor la ultimele evoluţii în dosarul transnistrean, în particular prin prisma recentei runde de negocieri oficiale în formatul 5 2, care a avut loc la Dublin, Irlanda. Partea germană a reiterat importanţa menţinerii dinamicii unui dialog pragmatic în cadrul acestui format şi angajamentul de a contribui constructiv la procesul reglementării transnistrene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor