Merkel acuză Rusia de interferenţă în afacerile interne ale Georgiei, Ucrainei şi Republicii Moldova

Cancelarul german, Angela Merkel, a acuzat, duminică, Rusia că intervine în afacerile interne ale mai multor ţări care caută să strângă relaţiile cu Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Cancelarul german Angela Merkel, decembrie 2013 (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)
P. P.
07.12.2014

Cancelarul german, Angela Merkel, a acuzat, duminică, Rusia că intervine în afacerile interne ale mai multor ţări care caută să strângă relaţiile cu Uniunea Europeană, relatează Reuters.

”Moldova, Georgia şi Ucraina sunt trei ţări din vecinătatea estică care au luat decizii suverane de a semna acorduri de asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat Merkel într-un interviu pentru Die Welt.

”Rusia crează probleme acestor trei ţări”, a adăugat aceasta, indicând spre ”conflictele îngheţate” din regiunile separatiste Transnistria (R.Moldova), Abhazia şi Oseţia de Sud (Georgia), precum şi spre interferenţa rusă din estul Ucrainei.

De asemenea, pe lângă intervenţiile militare în cele trei ţări aflate până de curând sub influenţa politică a Moscovei, Rusia a adoptat o serie de măsuri economice menite să sancţioneze parcursul proeuropean ales de Chişinău, Kiev şi Tbilisi.

Moscova şi-a arătat nemulţumirea faţă de cursul proeuropean al Chişinăului, confirmat prin alegerile parlamentare de săptămâna trecută, interzicând importurile de vinuri, legume şi carne provenite din Republica Moldova.

De asemenea, luna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un acord de ”parteneriat strategic” cu regiunea separatistă a Georgiei Abhazia, atrăgând critici puternice din partea Uniunii Europene şi a Alianţei Nord Atlantice.

În context, Merkel a acuzat Moscova că încearcă să atragă ţările din vestul Balcanilor într-o stare de dependenţă politică şi economică faţă de Rusia, astfel încât să-şi extindă influenţa acolo.

Cancelarul german şi-a apărat şi decizia de la summitul NATO din 2008 de a nu permite Ucrainei şi Georgiei să adere la alianţa militară, dar a reafirmat angajamentul NATO de a apăra ţările aliate din estul Europei, precum Polonia şi statele baltice.

”Nu există niciun motiv de a discuta despre război în [ţările] baltice. Dar articolul 5 al tratatului NATO, care vede un atac asupra unui membru drept un atac asupra Alianţei ca întreg, se păstrează”, a reasigurat Merkel.

La sfârşitul lunii noiembrie, cancelarul german a reiterat că sancţiunile economice aplicate Rusiei sunt în continuare necesare de vreme ce Moscova nu depune destule eforturi pentru a încheia criza din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor