Mesajul lui John Kerry către China a fost cenzurat

Imagini ale lucrărilor efectuate de China pe Reciful Mischief, insulele Spratly, la începutul lui 2015
Imagini ale lucrărilor efectuate de China pe Reciful Mischief, insulele Spratly, la începutul lui 2015 (Captură via Asia Maritime Transparency Initiative)

Când secretarul de stat american a vizitat recent China şi s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt, el a avut un mesaj cheie de livrat: acela că regimul chinez să nu mai continue cu revendicările sale teritoriale în Marea Chinei de Sud prin folosirea forţelor armate.

Dar sunt mici şansele ca publicul chinez să fi aflat de acest mesaj, ţinând cont că ştirea a ajuns în foarte puţine rapoarte media în interiorul Chinei.

În cadrul vizitei din 16-17 mai, Kerry s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping, ministrul chinez de externe Wang Yi şi o serie de oficiali de rang înalt, incluzându-l pe vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale, Fan Changlong.

Înaintea călătoriei lui Kerry în China, Associated Press a raportat remarcile unui oficial senior din Departamentul de Stat american care păreau să descrie agenda diplomatică a lui Kerry în Beijing.

Conform Associated Press, citând acea sursă oficială, Kerry urma sa “pună accentul ... pe consecinţele foarte negative asupra imaginii Chinei şi asupra relaţiei acesteia cu vecinii săi, în privinţa stabilităţii regionale, dar posibil şi asupra relaţiei SUA-China ca urmare a eforturilor [chineze] de revendicare la scară mare şi a comportamentului general [al Beijing-ului] în Marea Chinei de Sud.”

În ceea ce priveşte susţinerea de către SUA a libertăţii de navigaţie, Kerry a intenţionat să abandoneze China “fără niciun dubiu”, întrucât regimul chinez a constestat acest principiu prin activităţile sale de construire a insulelor artificiale în Marea Chinei de Sud.

China a aruncat mii de tone de nisip şi piatră peste recifuri semi-scufundate, construind insule cu piste de aterizare, porturi şi structuri pentru adăpostirea trupelor. Lanţul de fortăreţe insulare este folosit pentru a amplifica revendicările teritoriale în Marea Chinei de Sud şi, în cele din urmă, pentru a împiedica navele altor ţări să navigheze prin acele ape.

Unul dintre răspunsurile propuse de SUA la aceste activităţi este acela de a trimite nave până la o distanţă de 22, 2 km de structurile de pe Insulele Spratly, care sunt situate în apele dintre Vietnam şi Filipine, ignorând afirmaţiile Chinei că insulele respective au un statut teritorial. Sursele oficiale şi semi-oficiale ale mass mediei chineze au avertizat recent împotriva oricăror astfel de manevre, susţinând că acestea vor fi contracarate cu un răspuns dur.

Dar planul american de a apăra libertatea de navigare nu a ajuns în rapoartele de ştiri chineze care au acoperit vizita lui Kerry.

Global Times, un ziar naţionalist operat de Cotidianul Poporului, purtătorul de cuvânt al Partidului, a publicat un articol intitulat “Kerry nu a presat China, după cum s-a agitat toată lumea”. Articolul a susţinut că “nu există nicio posibilitate ca un oficial american de rang înalt să vină în China şi să adopte unilateral o poziţie dură”. În schimb, călătoria lui Kerry în China a fost una “obişnuită” şi că nu există “nimic de raportat în mod special în mass media”, conform Global Times.

Într-un raport în limba engleză asupra întâlnirilor dintre Kerry şi oficialii chinezi, poziţia americană a fost prezentată în două rânduri: “Kerry a reafirmat poziţia guvernului american de a rămâne imparţial în chestiunea Marii Chinei de Sud şi a declarat că aceeaşi poziţie se va aplica şi în cazul celorlalte părţi implicate în dispută. ... Kerry a declarat că rapoartele media recente asupra Mării Chinei de Sud nu reflectă vreo decizie politică din partea guvernului american.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.