Mesajul Regelui la 25 de ani de la căderea comunismului

Regele Mihai I
Regele Mihai I (wikipedia.org)

Regele Mihai a transmis un mesaj cu ocazia Conferinţei Internaţionale "25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est: privind în urmă, privind înainte", acesta fiind citit de Principele Radu în sala de plen a Senatului.

"În anul 1927, la moartea Regelui Ferdinand I, bunicul meu, am fost proclamat Regele României. În cei optzeci şi şapte de ani care au trecut am fost martorul direct al apariţiei şi prăbuşirii fascismului şi comunismului. Două sisteme criminale care au lăsat în urmă peste o sută de milioane de victime şi multe milioane de oameni schilodiţi. Viaţa mea a fost o lungă şi loială aşteptare. Aşteptare ca Europa să-şi vină în fire, aşteptare ca România să se reîntoarcă la ea însăşi. Răbdarea poate fi uneori o armă împotriva destinului istoric", a transmis Regele Mihai, într-un mesaj publicat pe site-ul Familiei Regale.

Regele susţine că alături de familia sa a muncit mult în ultimii douăzeci şi cinci de ani de la căderea comunismului, pentru o Românie democratică, prosperă, liberă şi demnă, iar în viaţa sa a cunoscut şi "momente binecuvântate".

"Dumnezeu a vrut să fiu în prima linie a revenirii ţării mele în familia demnă a naţiunilor libere, prin intrarea României, ca membru deplin, în UE şi în NATO. Comunismul s-a născut în România în acelaşi an cu mine, în 1921. Acum, după mai bine de nouă decenii, am fericita ocazie să mă adresez vouă, sărbătorindu-i căderea", a mai transmis Regele Mihai.

Joi, Regele Mihai I va oferi un dineu cu ocazia împlinirii a douăzeci şi cinci de ani de la căderea comunismului, eveniment la care vor participa unsprezece foşti şefi de Stat din Europa Centrală şi de Est.