MH-17: Putin nu are suflet, afirmă Biden

Vicepresedintele american Joe Biden
Vicepresedintele american Joe Biden (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)

Vladimir Putin nu are suflet, a concluzionat vice-preşedintele american, Joe Biden, după o întâlnire cu liderul rus desfăşurată la Kremlin, în 2011, a anunţat, luni, The New Yorker.

Povestind despre întâlnirea cu Putin din 2011, care era premier la vremea aceea, Biden spune că la un moment dat s-a apropiat de liderul rus.

”Am spus: domnule prim ministru, mă uit în ochii tăi, şi eu cred că tu nu ai suflet”, a declarat Biden. ”S-a uitat înapoi la mine, şi a zâmbit, şi a spus: Ne înţelegem unul pe celălalt”.

Aprecierile vice-preşedintelui american sunt în contrast cu afirmaţia fostului preşedinte american, George W. Bush, care ar fi spus după o întâlnire cu Putin în 2001: ”M-am uitat în ochii omului... Am fost capabil să simt o parte din sufletul lui”.

Comentariile lui Biden au fost publicate în timp ce Statele Unite şi puterile Vestice şi-au exprimat nemulţumirile faţă de Rusia în privinţa doborârii avionului Malaysia Airlines, săptămâna trecută, pe teritoriile ucrainene aflate sub controlul forţelor pro-Rusia. Toate cele 298 de persoane de la bordul avionului au murit.

Statele Unite şi celelalte naţiuni au învinovăţit paramilitarii afiliaţi Kremlinului de doborârea avionului şi au cerut ca Rusia să-şi asume responsabilitatea. Aceştia şi-au mai exprimat nemulţumirea cu privire la forţele pro-Rusia care au maltratat cadavrele de la locul prăbuşirii.

Biden, care are un rol semnificativ în politica externă a administraţiei Obama, a discutat şi despre ultima sa întâlnire cu oficialii ucraineni.

Kievul a căutat ajutorul militar al Statelor Unite, potrivit raportului, dar Biden a susţinut că Statele Unite pot oferi numai o susţinere minimă.

”Noi nu mai gândim în termenii Războiului Rece, din mai multe motive. Unu, nimeni nu este egalul nostru. Nimeni nu este nici măcar aproape. În afara faptului că este destul de nebun ca să apese un buton, din punct de vedere militar Putin nu este capabil să facă nimic care să altereze interesele americane” a fost citat Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe