Microbiolog renumit susţine că laboratorul din Wuhan a făcut "lucruri nebuneşti" cu coronaviruşii

.
. (Photos.com)

Un microbiolog rus de renume mondial afirmă că virusul Wuhan, responsabil pentru pandemia COVID-19, este rezultatul oamenilor de ştiinţă din Wuhan care au făcut „lucruri absolut nebuneşti” în laboratorul lor.

Dr. Peter Ciumakov de la Institutul de Biologie Moleculară Engelhardt şi Academia de Ştiinţe Rusă susţine că, în timp ce scopul oamenilor de ştiinţă din Wuhan în crearea coronavirusului nu era malefic, aceştia încercau să studieze patogenitatea virusului, potrivit Daily Mail.

"În China, oamenii de ştiinţă de la laboratorul Wuhan s-au implicat activ în dezvoltarea de diverse variante de coronavirus de peste zece ani", a spus el. „Mai mult, au făcut acest lucru, probabil nu cu scopul de a crea germeni patogeni, ci pentru a le studia patogenitatea”.

„Au făcut lucruri absolut nebuneşti, după părerea mea”, a afirmat el, adăugând: „De exemplu, inserţii în genom care au dat virusului capacitatea de a infecta celulele umane. Acum toate acestea au fost analizate”.

Savantul a declarat pentru ziarul Moskovski Komsomoleţ: „Există mai multe inserţii, adică substituţii ale secvenţei naturale a genomului, ceea ce i-a conferit virusului proprietăţi speciale".

"Este interesant faptul că atât chinezii, cât şi americanii care au lucrat cu ei şi-au publicat toate lucrările în presă deschisă (ştiinţifică).(...) Chiar mă întreb de ce această informaţie ajunge foarte încet la oameni".

„Cred că va fi iniţiată o anchetă, în urma căreia vor fi stabilite noi reguli care să reglementeze activitatea cu astfel de viruşi periculoşi. (...) E prea devreme să fie învinuit cineva”, potrivit Daily Mail.

Ciumakov a sugerat că oamenii de ştiinţă chinezi ar fi putut căuta un vaccin contra HIV.

Potrivit Daily Mail, profesorul lucrează la Centrul Federal de Cercetare şi Dezvoltare a Preparatelor Imunobiologice.

Afirmaţiile profesorului par să coincidă cu rezultatele la care a ajuns, cu luni in urmă, o echipa de medici indieni care a gasit fragmente de virus HIV, care provoacă SIDA, în genomul virusului Wuhan. Studiul publicat fără revizuire de către colegi a fost retras la presiune mediatică.

Poziţia Rusiei faţă de chestiunea originii virusului Wuhan este foarte duală, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a avertizat împotriva speculaţiilor că virusul a fost creat manual, iar Serghei Lavrov s-a declarat împotriva proceselor intentate deja Chinei comuniste, care cer recompense pentru daunele aduse economiilor.

"În situaţia în care nu există suficiente informaţii care să fie susţinute şi verificate de ştiinţă ... credem că este inacceptabil, imposibil, să acuzăm pe fond pe cineva", a spus Peskov.

Între timp, şeful agenţiei medicale-biologice federale ruseşti, Veronika Skvorţova, a declarat ca „Această întrebare nu este chiar atât de uşoară. Este nevoie de un studiu foarte amănunţit”, adăugând că „niciuna dintre versiuni nu poate fi exclusă”.

"Putem vedea că un număr destul de mare de fragmente disting acest virus de ruda sa foarte apropiată, SARS", a adăugat Skvorţova. „Cele două sunt aproximativ 94% similare, restul este diferit ... Cred că trebuie să efectuăm o cercetare foarte serioasă.”