Mihai Şora, apel pentru români: Aveţi datoria morală să mergeţi să votaţi! Eu, personal, pun ştampila pe USR

"Cu experienţa celor o sută de ani pe care îi duc în spate, vă reamintesc că aveţi datoria morală să vă exprimaţi opţiunea. Altfel, vă pierdeţi dreptul de a vă plânge dacă nu vă merge bine", le-a transmis românilor filozoful Mihai Şora.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

Pentru că se apropie alegerile parlamentare şi pentru că "de ele atârnă soarta noastră în următorii patru ani", filozoful Mihai Şora a realizat o înregistrare video pe contul său de Facebook în care îi îndeamnă pe români să meargă la vot.

"Cu experienţa celor o sută de ani pe care îi duc în spate, vă reamintesc că aveţi datoria morală să vă exprimaţi opţiunea, ca să puteţi spune că sunteţi cetăţeni responsabili, cu drepturi depline, inclusiv acela de a protesta ulterior, dacă veţi fi prost guvernaţi", a subliniat Mihai Şora pe reţeaua de socializare.

Vă prezentăm mai jos mesajul adresat românilor de reputatul filozof:

"Cinstea e o virtute cardinală. Competenţa e un lucru pe care ţi l-ai însuşit prin osteneală şi aplicaţie. Poţi să fii cinstit fără să fii competent. Poţi să fii competent fără să fii cinstit. Sursele lor vin din două părţi deosebite. Eu aştept de la un om pe care-l trimit în Parlament, punând ştampila pe numele lui, să fie cinstit şi competent. Cinstea e un lucru care aparţine radical persoanei respective: din capul locului. Competenţa e un lucru pe care şi-l câştigă prin efort.

Evident că cinstea este virtutea fundamentală, cea pe care se sprijină competenţa. Un competent care e necinstit e unul care poate să-şi aducă spre interesul lui, într-un fel greu detectabil de către cei din afară, misiunea pentru care a fost trimis şi care nu este de a-şi îngriji propria prosperitate, ci de a se gândi la Binele general. Şi de a face tot ce-i stă în putinţă pentru ca acest Bine general să se realizeze.

Cinstea, în sine, e un lucru lăudabil în orice fel de împrejurări s-ar manifesta. Dar o cinste fără competenţă nu duce departe: nu poţi să-ţi trimiţi în Parlament un reprezentat care nu înţelege – chiar împins de cele mai bune intenţii – cum anume trebuie să procedeze şi ce anume trebuie să facă pentru a-şi îndeplini misiunea.

Pentru mine, în momentul de faţă, problematica stânga-dreapta este în întregime irelevantă. În ce mă priveşte pe mine, personal, am să pun ştampila pe buletinul de vot al Uniunii Salvaţi România. Asta e alegerea mea. Nu pot obliga pe nimeni să facă la fel. Dar pot să împărtăşesc lumii punctul meu de vedere.

Cred că e bine să mergem în direcţia de care vorbeam pentru că avem de-a face cu oameni competenţi, care şi-au dovedit competenţa în tot ce-au făcut până în momentul de faţă; sunt nişte oameni care nu îşi depăşesc limitele – adică nu îşi întind activitatea dincolo de posibilităţile lor, nu au această pretenţie – , iar lucrul pe care îl fac – îl fac bine, de la început până la capăt.

E important să ieşi la vot!

E – de asemenea – important să gândeşti înainte de a pune ştampila pe numele ales; să nu o pui la întâmplare. Tu îţi alegi, în fond, pe cineva care să-ţi reprezinte ţie interesele, şi – pentru ca să-l alegi bine – trebuie să-l cântăreşti, să te informezi, să nu iei votul drept o simplă formalitate. E vorba de soarta ta: tu pe asta pui ştampila! Deci cântăreşte-o bine.

Azi e Sfântul Nicolae. Peste cinci zile, la 11 decembrie [2016], voi avea o sută de ani, o lună şi patru zile… Şi mă voi duce să votez! Este vorba de soarta mea pentru restul…. cât îmi mai rămâne să mă bucur de viaţă. Voi aveţi obligaţia să mergeţi să votaţi. Altfel, vă pierdeţi dreptul de a vă plânge dacă nu vă merge bine.

De aceea vă îndemn, oameni buni, să mergeţi duminica viitoare să votaţi: să puneţi ştampila pe numele pe care-l alegeţi VOI: după matură chibzuinţă!"