Mii de vestigii descoperite în tunelul secret sub piramida din Teotihuacan

Situl arheologic de la Teotihuacán
Situl arheologic de la Teotihuacán (AFP Getty Images)

Aproximativ 50 de mii de artefacte - bijuterii, seminţe, oase de animale şi vase de ceramică - au fost descoperite în oraşul Teotihuacan, situat la aproximativ 50 km nord-est de Mexico City, cel mai mare sit arheologic precolumbian din America de Nord. Vestigiile se aflau într-un tunel misterios descoperit în 2003, sub Templul Quetzalcoatl (Şarpele cu pene).

După nouă ani de lucru, folosind inclusiv roboţi comandaţi de la distanţă, arheologii au ajuns cu săpăturile până la o adâncime de 18 metri.

La capătul tunelului, au scos la lumină o mare cantitate de obiecte situate în faţa a trei camere săpate în stâncă despre care se presupune că ar fi morminte de conducători, dar nu se cunoaşte nimic în legătură cu ei.

Printre obiectele aduse la lumină, şi rămase ascunse timp de 1800 ani, se află patru sculpturi extraordinare în piatră (trei femei şi un bărbat), împodobite cu bijuterii precolumbiene din jad şi pietre verzi.

Începând cu anul 2009 (anul începerii lucrării) la Teotihuacan, în Templul Quetzalcoatl au fost îndepărtate sute de tone de pământ şi blocuri de piatră. Mergând prin această mină subterană, la 15 metri adâncime, se poate ajunge la trei camere sculptate în stânca unui tunel de 103 de metri lungime, poziţionate chiar sub axa piramidei. În afară de cele patru sculpturi magnifice de piatră, arheologii au mai fost impresionaţi de zeci de scoici mari din Golful Mexic şi Caraibe, oase de feline mari, cuţite din obsidian, capete de săgeţi, sute de vase de ceramică, o cutie din lemn cu zeci de cochilii sculptate cu modele geometrice şi caractere din Teotihuacan.

Unele legături cu siturile Tikal din Guatemala şi Copan din Honduras, demonstrează puterea imensă pe care acest oraş a avut-o în trecut. Situl arheologic prezintă trei piramide colosale: Soarele, Luna şi Quetzalcoatl.

Teotihuacan a atins apogeul între 100 î.Hr. şi 650 î.Hr. cu o populaţie de aproximativ 200 de mii de locuitori, datorită comerţului de obsidian (rocă vulcanică de culoare neagră sau brună - cenuşie) utilizat pentru a face arme. Numele oraşului a fost dat de azteci, la mai multe secolele după căderea acestuia, şi înseamnă "locul unde oamenii devin zei".

Potrivit mai multor studii efectuate de către Julie Gazzola şi de arheologul Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie, responsabilul proiectului Tlalocan-Camino, Sergio Gomez, cetatea în mijlocul căreia se află Piramida Quetzalcoatl a fost centrul puterii politice a conducătorilor din Teotihuacan.

Arheologii care au luat parte la lucrări au crezut că vor finaliza săpăturile în acest an, dar având în vedere cantitatea impresionantă de obiecte găsite, lucrările vor continua şi anul viitor.

Arheologul Sergio Gomez speră ca toată lumea să poată vedea exponatele. "Anul trecut am ajuns la ultima parte a tunelului, până la 103 metri, iar acolo am găsit cea mai mare cantitate de artefacte recuperate vreodată în istoria arheologiei din Teotihuacan", a explicat Gomez.

Aceaste vestigii vor fi expuse anul viitor la Muzeul Naţional de Antropologie din Mexic.