Mike Pence exprimă “sprijinul neclintit” al SUA pentru suveranitatea Ucrainei

Vicepreşedintele american Mike Pence a exprimat “sprijinul neclintit” al administraţiei SUA pentru suveranitatea Ucrainei în cadrul unei întâlniri desfăşurate miercuri cu ministrul ucrainean de Externe.
Vicepreşedintele american Mike Pence.
Vicepreşedintele american Mike Pence. (Getty Images)

Conform unei declaraţii publicate de Casa Albă, vicepreşedintele american Mike Pence s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, iar preşedintele Donald Trump se întâlnea cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Pence a subliniat sprijinul Statelor Unite pentru “integritate teritorială”, cerând în acelaşi timp Kievului să “soluţioneze paşnic conflictul” cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, se arată în declaraţie.

Conflictul cu separatiştii a început în aprilie 2014, la aproximativ o lună după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, mişcare ce a atras asupra Moscovei un val de condamnări internaţionale şi o serie de sancţiuni din partea Europei şi Statelor Unite.

Întâlnirea lui Trump cu Lavrov a urmărit să îndeplinească una dintre promisiunile sale de campanie, aceea de a îmbunătăţi relaţiile ruso-americane, în timp ce întâlnirea lui Pence cu ministrul ucrainean a părut să urmărească să asigure Kievul că o îmbunătăţire a relaţiilor cu Moscova nu va avea loc în detrimentul Ucrainei.

Luna trecută, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat într-o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean că sancţiunile vor rămâne în vigoare “până când Rusia va returna Ucrainei controlul asupra peninsulei Crimeea”. Conform Departamentului de Stat american, Tillerson a mai susţinut, de asemenea, că Moscova trebuie să respecte regimul de încetare a focului în estul Ucrainei, aşa cum este evidenţiat în acordurile de pace de la Minsk.