Tribunal ucrainean îl judecă pe Ianukovici în absenţă pentru înaltă trădare

Un tribunal districtual din Kiev a deschis un proces împotriva fostului preşedinte ucrainean Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014, alungat de la putere în urma unui val de proteste.
Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. (Serghei Supinsky/AFP/Getty Images)

Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, este judecat în absenţă pentru înaltă trădare la Tribunalul Districtual Obolon din capitala Kiev. Acesta este acuzat de trădare, încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi susţinerea agresiunii ruseşti. Fostul lider ucrainean este reprezentat de doi avocaţi.

Ianukovici a renunţat la putere la sfârşitul lui februarie 2014 şi a fugit în Rusia, ca urmare a protestelor ample care au fost declanşate de decizia sa de a anula un acord semnificativ cu Uniunea Europeană şi de a îmbunătăţi legăturile cu Moscova.

Zeci de persoane au fost ucise în încercarea autorităţilor de a pune capăt protestelor.

După prăbuşirea regimului Ianukovici, Rusia a preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea şi a sprijinit mişcarea separatistă în estul şi sudul Ucrainei.

Kievul şi NATO susţin că Moscova a oferit separatiştilor, care au preluat controlul asupra regiunilor est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, suport militar substanţial într-un război în care au fost ucise peste 9.900 de persoane începând cu aprilie 2014.

Autorităţile ucrainene au declarat că o dovadă cheie împotriva lui Ianukovici este o scrisoare în care fostul preşedinte pro-rus a cerut conducerii din Moscova să intervină în Ucraina.

Ambasadorul rus la ONU la acea vreme, Vitali Ciurkin, a prezentat scrisoarea în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU în 4 martie 2014, cu două săptămâni înainte ca Moscova să anunţe că a finalizat procedura de anexare a Crimeei la Rusia.

Fostul parlamentar rus Denis Voronenkov, despre care oficialii ucraineni au precizat că a fost martor-cheie în acest caz, a fost împuşcat mortal în plină zi în Kiev în 23 martie 2017.

Autorităţile ucrainene au precizat că uciderea lui Voronenkov, care a fugit în Ucraina în octombrie 2016, este un asasinat public al unui martor în cazul împotriva lui Ianukovici.

Ilia Ponomariov, un alt fost parlamentar rus care a părăsit Rusia, este aşteptat să depună mărturie în acest caz. Ponomariov a fost singurul membru în Duma de Stat - camera inferioară a Parlamentului rus - care a votat împotriva anexării Crimeei în 2014.

După o dezbatere la tribunal, joi, între procurorul general şi avocaţii apărării, judecătorul Vladislav Deviatko a decis că lui Ianukovici ar trebui să i se ofere oportunitatea de a participa la proces printr-o conexiune video.

Apoi, judecătorul a amânat procedurile până în 18 mai.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a precizat miercuri că Interpolul a încetat să îl mai caute pe Ianukovici, adăugând că se va face apel împotriva deciziei.

Ianukovici ar putea primi până la 15 ani de închisoare dacă va fi condamnat, dar el este protejat de Rusia şi este improbabil ca el să călătorească în Ucraina pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Cel puţin alte şapte anchete au fost lansate de autorităţile ucrainene împotriva lui Ianukovici, care a fost ales preşedinte al Ucrainei în februarie 2010.

Acuzaţiile împotriva sa variază de la corupţie până la implicare în împuşcarea în masă a civililor neînarmaţi din Kiev în februarie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe