Mini-brioşe cu lavandă şi coacăze roşii - rafinament şi culoare

Mini-brioşe cu lavandă şi coacăze roşii
Mini-brioşe cu lavandă şi coacăze roşii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.

Pufoase, delicate şi cu un gust rafinat, brioşele cu lavandă şi coacăze roşii se diferenţiază prin buchetul plin de arome, ce se combină perfect cu textura dulce acrişoară al bobiţelor de coacăze. Glazura îi dă un plus de farmec când sunt servite ca desert, iar simple, fără glazură pot fi servite la micul dejun alături de o cană de lapte, ceai sau cafea.

Ingrediente:

100 g zahăr,
40 g lavandă,
50 g unt,
2 ouă,
250 g iaurt,
1 linguriţă coajă de lămâie rasă,
300 g faină,
1 linguriţă bicarbonat de sodiu,
1 pacheţel de praf de copt,
un praf de sare,
200 g coacăze roşii,
2 crenguţe de lavandă proaspătă pentru ornat
15-20 boabe de coacăze negre

Glazură (Opţional)
120 g zahăr pudră,
60 g unt topit,
5-6 linguriţe de dulceaţă de coacăze negre.

Mod de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 190˚. Dacă nu aveţi la îndemână hârtie specială pentru brioşe, ungeţi tava de făcut brioşe cu puţin unt şi apoi o tapetaţi cu făină.

Infuzarea zahărului cu lavandă: Se pune jumătate din cantitatea zahăr şi lavandă într-o râşniţă de cafea sau procesor de alimente; măcinaţi 30 de secunde sau până la 60 de secunde dacă doriţi pentru un gust mai intens de lavandă. Cerneţi apoi zahărul printr-o sită pentru a îndepărta părţile nemăcinate rămase de la lavandă; zahărul măcinat se combină cu cealaltă jumătate de zahăr lăsată deoparte.

Într-un vas se freacă untul moale cu zahărul cu lavanda apoi se adaugă ouăle unul câte unul, amestecând continuu. După ce ouăle s-au incorporat, se adaugă puţin câte puţin din iaurt, iar la final coaja rasă de lămâie.

Într-un alt vas se cerne făina, apoi se adaugă bicarbonatul de sodiu, sarea şi praful de copt. Se mixează cu amestecul de ouă şi iaurt până se obţine un aluat omogen.

La sfârşit se adaugă cam 2/3 din cantitatea de coacăze roşii, şi se amestecă uşor. Se pune hârtie specială în tavă pentru brioşe. Aluatul se pune în formele de brioşe. Pe deasupra se ornează cu 4-5 bobiţe de coacăze şi câteva flori de lavandă, apoi se presară puţin zahăr.

Tava se dă la cuptor şi se coace timp de 20 – 25 de minute. După ce se scot din cuptor, brioşele se lasă să se răcească. Se pot decora cu glazură, sau se pot lăsa simple.

Pentru prepararea glazurii se freacă untul topit sau foarte moale cu zahărul, apoi se adaugă treptat 5 linguriţe de dulceaţă de coacăze negre.
Se colorează cu dulceaţă de coacăze negre (5 linguriţe). Dacă doriţi o culoare mai pală se poate pune mai puţină dulceaţă.

Se ornează cu flori de lavandă şi bobiţe de coacăze roşii şi negre şi o frunzuliţă de mentă.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură