MiningWatch: Ponta face noi declaraţii iresponsabile

Susţinător declarat al exploatărilor de la Roşia Montană, ex-premierul Ponta a lansat acuze la adresa Ministerului Culturii, acuzând instituţia că nu face tot posibilul să câştige procesul cu compania Gabriel Resources.
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 20 octombrie 2013
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 20 octombrie 2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

MinigWatch îl acuză pe Victor Ponta de declaraţii iresponsabile, după ce ex-premierul a acuzat că activitatea din ultima perioadă a Ministerului Culturii „ne ajută să pierdem” procesul intentat statului român de către compania Gabriel Resources.

"Ponta face noi declaraţii iresponsabile. Împarte în stânga şi-n dreapta vina pentru o eventuală pierdere a arbitrajului cu Gabriel Resources de către România. Uită să spună că dacă România va pierde arbitrajul, acest lucru se va datora şi declaraţiilor lui anterioare. Să ne amintim doar de comentarii precum "Ei au îndeplinit toate condiţiile cerute de lege".

Şi mai grav este acordul de renegociere cu compania minieră semnat chiar de el, ce a rezultat în legea specială Roşia Montană. Azi compania vorbeşte despre aşteptările legitime create de guvernele României, despre banii cheltuiţi şi despre compensaţii de 4 miliarde de dolari.", scriu reprezentanţii MiningWatch, pe pagina de Facebook a organizaţiei.

Potrivit eromania.pro, fostul premier, Victor Ponta, a declarat, în cadrul ediţiei de joi a emisiunii "Realitatea pe net", moderată de Costi Rogozanu, că activitatea din ultima perioadă a Ministerului Culturii "ne ajută să pierdem" procesul intentat statului român de către compania Gabriel Resources.

"Acum există un litigiu. Pot să vă spun doar că strict, o părere personală şi juridică, activitatea din ultima perioadă a Ministerului Culturii ne ajută să pierdem. Strict juridic (…) A fost o perioadă de renegociere cu reprezentanţii Guvernului, apropo de redevenţe, participarea statului român în legătură cu proiectul şi acel rezultat al negocierii s-a reflectat în proiectul de lege trimis la Parlament. Dacă am fi capabili să negociem cum se negociază în Franţa… Putem să avem un rol, dar nu singuri", a afirmat Victor Ponta, întrebat despre o declaraţie făcută în urmă cu ceva timp, potrivit căreia o să pierdem procesul cu Roşia Montană.

Reamintim că noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a făcut paşi hotărâţi înspre a pune definitiv capăt viselor celor de la Gabriel Resources - deja stopate de societatea civilă - de a extrage aur din Munţii Apuseni, prin tehnologii cu cianuri.

Pe 30 decembrie 2015, Ministerul Culturii, condus de Vlad Alexandrescu a sesizat DNA în cazul Roşia Montană, în contextul în care "există semne că ar fi nereguli atât în ceea ce priveşte patrimoniul de la Roşia Montană, cât şi în privinţa altor obiective de patrimoniu clasate în categoria A" şi, nici o lună mai târziu, Roşia Montană fost înscrisă de acelaşi minister în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial. Odată intrată în patrimoniul Unesco, Roşia Montană va deveni intangibilă pentru minerit.

În ceea ce-l priveşte pe Victor Ponta, acesta a fost un susţinător fervent al exploatărilor de la Roşia Montană, menţinându-şi poziţia inclusiv după ce zeci de mii de persoane au ieşit în stradă, în toamna lui 2013, pentru a cere oprirea distrugerii munţilor ţării.

Mai amintim că Gabriel Resources, firma canadiană responsabilă de exploatări a ameninţat în repetate rânduri cu un proces de arbitraj, proces pe care, potrivit specialiştilor, Gabriel nu are şanse să-l câştige decât dacă este ajutată de politic.

"RMGC nu a obţinut eliberarea unor avize (şi în mod special acordul de mediu şi declasificare a Masivelor Cârnic şi Orlea de pe lista Monumentelor Istorice, pentru care e necesar un ordin de ministru sau hotărâre de Guvern). Iar tentativele de declasificare au fost prompt sancţionate de instanţă. Ca să câştige procesul în arbitraj ei trebuie să dovedească că întrunesc toate condiţiile pentru a exploata, dar guvernul îi blochează pe motive birocratice. Dacă instanţa îţi suspendă sau îţi anulează avizele, descărcarea de sarcină arheologică, etc. e clar că zona e protejată de activităţile antropice (industriale) şi nu poate fi redată circuitului economic. (...)

Pentru a primi fie şi un cent despăgubire, compania trebuie să facă dovada îndeplinirii condiţiilor legale din România, ceea ce este destul de dificil de probat, iar dovada că cei de la companie nu au îndeplinit condiţiile legale sunt tocmai proiectele speciale de modificare a Legii Minelor, promovate de Guvernele Ponta.Toate excepţiile şi modificările acestor proiecte de lege reprezintă tot atâtea prevederi legale pe care compania nu le îndeplineşte şi pe care le-ar îndeplini doar dacă o asemenea lege specială ar fi adoptată.", a explicat în februarie 2015, pentru Epoch Times dl avocat Dumitru Dobrev, parte a echipei de avocaţi ai ONG-urilor Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Salvaţi Bucureştiul care au stopat în instanţă planurile RMGC de a merge mai departe cu demersurile de avizare a exploatărilor din Apuseni.

Recomandăm şi Gabriel Resources scoate artileria grea: Ameninţări cu despăgubiri de miliarde cu 7 zile înainte ca deputaţii să dezbată legea RMGC

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură