Ministerul rus de Externe ne face praf: discriminare, abuzuri, corupţie

Doua fete de etnie rroma. (www.paulaflorescu.ro)
Bogdan Costea
07.12.2012

Într-un raport oficial privind respectarea drepturilor omului în Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse analizează şi modul în care autorităţile din România au gestionat această chestiune: de la discriminarea etnicilor romi, condiţiile de detenţie din penitenciare, abuzurile asupra copiilor, până la nivelul ridicat de corupţie al Guvernului român.

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a analizat cum sunt respectate drepturile omului în statele membre ale Uniunii Europene, ca şi în UE pe ansamblul său. Raportul Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse evidenţiază deficienţele autorităţilor române în asigurarea respectării drepturilor omului în România.

Potrivit documentului, organizaţiile neguvernamentale străine şi române specializate în domeniul drepturilor omului continuă să se confrunte cu provocări în această problematică în România. „Situaţia privitoare la drepturile etnicilor romi este în continuare destul de complicată. Apărătorii drepturilor omului continuă să critice politica autorităţilor române în ceea ce priveşte asigurarea dreptului la o educaţie adecvată pentru etnicii romi, a accesului pe piaţa muncii şi a serviciilor medicale”, se arată în documentul citat de Digi 24 şi găzduit de site-ul mid.ru.

În acest context, raportul face referire la cazurile de discriminare a populaţiei rome din Baia Mare şi de la periferia municipiului Cluj-Napoca.

Mai mult, documentul Ministerului rus de Externe menţionează faptul că Guvernul român a aprobat, în decembrie 2011, strategia naţională privind integrarea minorităţii rome pentru perioada 2012–2020, „însă, din diverse motive, inclusiv cele de natură economică, organizaţiile de apărare a drepturilor omului şi experţii nu cred că problematica minorităţii rome poate fi rezolvată în România în viitorul apropiat”.

În ceea ce priveşte sistemul judiciar din România, documentul ministerului rus subliniază faptul că „Lipsa unei administraţii judiciare imparţiale este o problemă sistemică, agravată de nivelul înalt al corupţiei Guvernului român”.

Potrivit raportului, cetăţenii din România continuă să îşi arate neîncrederea în sistemul judiciar, care este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. În plus, în acest context, raportul menţionează că România se află pe locul patru în ceea ce priveşte numărul de reclamaţii depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). „Principalele motive ale apelurilor la adresa CEDO, pe lângă chestiunile privind proprietatea, sunt neexecutarea deciziilor instanţelor şi termenele nerezonabile ale procedurilor legale, discriminarea socială şi profesională şi condiiţiile neadecvate de detenţie”, arată documentul citat.

Mai mult, raportul face referire la cazurile de extremă violenţă exercitate asupra cetăţenilor de către oamenii legii, în special de către poliţişti, care au fost înregistrate în ultimii ani.

Documentul include şi comentarii privind abuzurile asupra drepturilor copiilor, care trăiesc în sărăcie şi nu au acces la servicii medicale, sunt folosiţi ca forţă de muncă, în special în zonele rurale, sau sunt implicaţi în afaceri ilegale, precum traficul de droguri sau prostituţia.

Diplomaţii ruşi îşi încheie raportul privind respectarea drepturilor omului în România cu referiri la cazurile de „retorică antisemită, xenofobă, rasistă şi naţionalistă” care au fost înregistrate în mediul online din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor