Ministrul iranian de Externe denunţă politicile SUA în cadrul unei vizite la ONU

Ministrul iranian de externe Javad Zarif.
Ministrul iranian de externe Javad Zarif. (Captură Foto)

Ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a declarat că Washingtonul se implică într-un “terorism economic” în ceea ce priveşte impunerea sancţiunilor şi că “s-a împuşcat singur în picior” când s-a retras din acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran, potrivit RFE/RL.

Luând cuvântul la ONU, miercuri, Zarif a afirmat că sancţiunile unilaterale pe care le-a aplicat preşedintele american Donald Trump “vizează în mod deliberat civili nevinovaţi pentru a atinge obiective politice nelegitime”.

Mai mult, Zarif a declarat pentru Bloomberg Television că povara a căzut pe umerii lui Trump pentru a relaxa tensiunile şi a respins posibilitatea ca acordul nuclear din 2015, cunoscut şi sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), să fie renegociat.

“Nu cumperi un cal de două ori”, a precizat el pentru Bloomberg.

După ce s-a retras din JCPOA în 2018, SUA a reimpus sancţiuni economice severe împotriva Iranului şi a declarat că urmăreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian, ambele măsuri având un efect devastator asupra economiei ţării.

Acordul din 2015 a relaxat sancţiunile internaţionale aplicate împotriva Iranului în schimbul restricţionării semnificative a activităţii nucleare a acestuia.

Franţa, Marea Britanie şi Germania – aliaţi ai SUA şi semnatari ai acordului nuclear – au încercat să îl convingă pe Trump să revină în JCPOA şi au conceput un mecanism financiar complicat pentru a ajuta la reducerea problemelor economice iraniene.

Totuşi, Trump a urmărit să reducă influenţa regională a Iranului şiit în favoarea aliaţilor săi din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, care sunt conduse de suniţi.

Zarif a mai declarat reporterilor la ONU că restricţiile de călătorie impuse de SUA corpurilor diplomatice iraniene şi familiilor acestora din New York sunt practic “inumane’.

Aceşti diplomaţi şi membrii familiilor lor pot călători doar către patru destinaţii: ONU, misiunea iraniană la ONU, reşedinţa ambasadorului iranian la ONU şi aeroportului John F. Kennedy.

Reuters a citat un oficial al Departamentului de Stat american care a declarat că SUA a acţionat “într-o manieră ce este consistentă în totalitate” cu acordul încheiat în 1947 cu ONU.

Ca răspuns la impunerea sancţiunilor americane, Teheranul a luat măsuri pentru a depăşi două limite impuse de acordul nuclear JCPOA: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, crescând acest grad de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20%. Măsurile iranienilor au declanşat noi ameninţări din partea SUA privind aplicarea de noi sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe