Ministrul Transporturilor: La 162 de ani de la Unire, Moldova şi Ţara Românească nu sunt legate cu autostrăzi şi căi ferate moderne

Catalin Drula - gov.ro
Catalin Drula - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a atras atenţia cu privire la faptul că, la 162 de ani de la Unirea Moldovei şi Ţării Româneşti, provinciile nu sunt legate cu autostrăzi sau căi ferate moderne. Totuşi, ministrul a transmis că pe toate sectoarele se apropie de finalizare proiectele tehnice, cel mai avansat fiind sectorul A3-Buzău.

“24 IANUARIE. Sărbătorim Unirea Moldovei şi a Ţării Româneşti, dar la 162 de ani provinciile noastre nu sunt legate cu autostrăzi sau căi ferate moderne. Mi-am adus aminte astăzi de povestea (viitoarei) autostrăzi A7. Cea care va lega Ţara Românească de Moldova.

Prin 2014, nimeni nu (mai) vorbea de coridorul IX. De o autostradă care să traverseze Moldova de la nord la sud şi s-o lege cu Muntenia. Am luptat atunci împreună cu colegii de la Pro Infrastructură să punem subiectul pe agendă. A fost greu. Nu era o prioritate pentru nimeni. Când vorbeam de autostrada Ploieşti-Buzău, nu prea se înţelegea de ce aceasta ar fi vreo prioritate şi ce legătură are cu Moldova. (În fapt, viitoarea autostradă A7 se ramifică din A3 Bucureşti-Ploieşti undeva lângă satul Dumbrava şi de acolo pleacă spre Moldova.)

Apoi Master Planul de Transport din 2015 a făcut-o drum expres şi ne-am înfuriat. De ce să reduci viteza de proiectare şi să îngustezi un drum printr-un relief relativ uşor? Economiseşti 10-20% la costuri, dar reduci confortul şi siguranţa pe o magistrală principală de transport. A meritat şi acea luptă. Astăzi, vorbim de A7. A de la Autostradă. Chinurile facerii pentru acest drum nou au fost lungi. Abia în 2016, pe vremea guvernului tehnocrat, s-a scos la licitaţie proiectarea A7. A durat DOI ANI să se finalizeze acea licitaţie. 2 ani doar pentru a semna un contract. În toamna lui 2018 au început activităţile de proiectare”, a precizat Drulă, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, ministrul a afirmat că “pe toate sectoarele se apropie de finalizare proiectele tehnice”, cel mai avansat fiind sectorul A3-Buzău. În plus, Drulă a anunţat că, spre sfârşitul primăverii, va fi lansată licitaţia de execuţie a lucrărilor a primului sector între A3 (Dumbrava) şi Buzău.

“Apoi la câteva luni distanţă urmează celelalte sectoare pe măsură ce e finalizată proiectarea: Buzău-Focşani, Focşani-Bacău şi Bacău-Paşcani. Sectorul de la Paşcani la Suceava şi mai departe la Siret este şi el în proiectare, dar abia la început, va fi finalizat conform termenului contractual la anul”, a mai explicat Drulă.

În opinia ministrului, un proiect bine pregătit este un proiect care se construieşte la timp, adăugând că, atunci când ai studii corecte de teren, un proiect tehnic de execuţie bun, exproprierea terenurilor, acordul de mediu, banii disponibili şi un constructor serios, autostrada se face la termen şi fără întârzieri.

“Infrastructura Moldovei este pentru mine o prioritate. M-am luptat ani de zile, am fost la Iaşi, am scris, am luat poziţii publice. Nu am uitat nici de autostrada A8 şi împreună cu colegul meu, secretarul de stat Adrian Covăsnianu, vechi militant pentru proiectele Moldovei, vrem să începem cât mai repede lucrările şi să prindem finanţare în PNRR. Zilele acestea discutăm în echipa mea despre căile ferate ale Moldovei şi cum putem să schimbăm paradigma ca să nu mai stăm zeci de ani până ajungem să implementăm proiectele de reconstrucţie (cum e cazul coridorului IV). Vrem să folosim PNRR pentru o injecţie de capital într-o reţea degradată.

Cred în ECHITATE în politică de investiţii publice. Infrastructura trebuie dezvoltată echilibrat în toate zonele ţării, nu doar pe principiul “cine se mişcă bine” sau are relaţii mai bune la centru”, a afirmat Drulă.

Nu în ultimul rând, acesta a susţinut că “momentul 24 ianuarie 1859” ne-a arătat că uniţi şi solidari putem asigura dezvoltarea României.

“E o lecţie importantă de care trebuie să ne amintim în fiecare zi. Avem cu toţii răspunderea acţiunilor din prezent, care vor determina parcursul pentru generaţiile viitoare. La mulţi ani tuturor românilor!”, a conchis Cătălin Drulă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne