Ministrul turc al afacerilor europene: E ilogic ca două ţări atât de apropiate cum sunt Turcia şi România să îşi aplice vize

Egemen Bağış, ministrul turc al afacerilor europene, şi-a exprimat nemulţumirea miercuri în legătură cu vizele care sunt impuse de Uniunea Europeană Turciei, măsură ce obligă şi România să facă acelaşi lucru.

„Singurii cetăţeni ai unui stat care trebuie să stea la coadă ca să ia viză sunt cetăţenii turci. Deşi Turcia este membră a uniunii vamale, deşi participă la această uniune, totuşi cetăţenii turci nu se pot deplasa liber”, a declarat Egemen Bağış.

„E aproape ilogic ca două ţări atât de apropiate cum sunt Turcia şi România să îşi aplice vize. De fapt, este şi ilogic dar şi absolut în afara principiilor juridice ca UE să aplice vize Turciei. (...) România nu este problema în ceea ce priveşte vizele pentru cetăţenii turci. România reprezintă rezolvarea problemei vizelor pentru cetăţenii turci. Şi, din acest punct de vedere, suntem recunoscători Guvernului României”, a mai spus oficialul de la Ankara.

La rândul său, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat că Bucureştiul a găsit o soluţie la această problemă, soluţie care urmează să fie pusă în aplicare.

„Am căutat o soluţie la cererile repetate şi justificate de facilitare a vizelor pentru oamenii de afaceri. A fost identificată o formulă şi aceasta urmează să fie pusă în aplicare”, a spus Orban.

La 14 martie, preşedintele Traian Băsescu i-a transmis ambasadorului statului Qatar, Salem Abdullah Sultan Al-Jaber, aflat în vizită de rămas-bun, că durata de aprobare a vizei pentru turiştii din ţările arabe, precum şi pentru cei din Turcia şi China, va fi redusă la maximum 10 zile.

„Domnule ambasador, am rezolvat într-un mod adecvat problema cu vizele, am redus timpul. Ministerul de Interne deja a decis o reducere a duratei de aprobare a solicitării de viză la maximum 10 zile. Este valabilă pentru Qatar, pentru ţările arabe ale Golfului, pentru Turcia şi pentru China. Sunteţi în acest pachet”, i-a comunicat atunci preşedintele Traian Băsescu ambasadorului din Qatar.

Şeful statului a mai precizat că decizia „va fi comunicată foarte curând tuturor ambasadelor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne