Miracolele plantei Aloe Vera

Aloe Vera.
Aloe Vera. (pixabay.com)

Aloe Vera, respectată de străbunii noştri de acum 5.000 de ani pentru vindecarea rănilor şi tratarea arsurilor câştigă din nou interesul cercetătorilor. Aloe înseamnă amar în limba arabă şi Vera înseamnă adevăr în latină. Avandu-şi originea în Africa, Aloe Vera poate creşte până la o înălţime de 2 metri. Ea face parte din familia crinilor şi are legături cu familiile de usturoi şi ceapă dar arată precum un cactus.

Reginele Egiptului Nefertiti şi Cleopatra foloseau Aloe Vera pentru a-şi păstra pielea de pe faţă şi corp, proaspătă şi tânără. Evreii au dus în Palestina secretele vindecătoare ale acestei plante, astfel că regele Solomon a devenit un mare admirator al proprietăţilor sale aromatice şi terapeutice. Templierii îşi păstrau sănătatea bând "Elixirul din Ierusalim" un amestec de vin de palmier, pulpă de aloe şi cânepă, convinşi că garantează o longevitate extraordinară.

Misionarii spanioli au plantat-o în apropierea locului unde s-au stabilit şi au folosit-o pentru tratarea bolilor. Timp de secole indienii Sonora din Mexic au folosit de asemenea Aloe Vera pentru a-şi trata rănile căpătate în luptă în vremurile de conflict cu triburile indiene vecine. Aşa a făcut şi Alexandru cel Mare care, în timpul cuceririlor sale, a căutat planta de aloe deoarece accelera refacerea rănilor soldaţilor săi. Arabii au folosit-o pentru a se proteja de arsurile de soare şi din acest motiv este cunoscută şi drept “crinul deşertului.”

În istorie se găsesc sute de mărturii cu privire la utilizările acestei plante numite "miraculoase". Aloe Vera este o plantă a deşertului compusă din frunze spinoase puternice şi rigide, care formează suportul unei substanţe foarte benefică pentru corpul uman. Acest lichid special cu o consistenţă de gel face din aloe un supliment alimentar utilizat pe scară largă de către om. Într-adevăr, există zeci de tratamente, atât estetice cât şi curative, care prevăd administrarea gelului atât oral cât şi aplicat pe piele.

În cremă sau dizolvat într-o băutură, virtuţile sale sunt bine cunoscute de secole, în fiecare cultură. În funcţie de aplicaţie se pot observa efecte diferite. Descoperiţi mai multe utilizări ale Aloe Vera:

Pentru bunăstarea orală

În stare lichidă: ajută igiena orală şi sănătatea dentară, acţionând direct pe gingii cu o acţiune antiseptică şi hrănitoare.
Cremă: păstrează conturul gurii tânăr şi relaxat datorită proprietăţilor hidratante şi de restaurare.

Pentru bunăstarea pielii şi cea intestinală

În stare lichidă: ajută la digestie datorită polizaharidelor sale naturale şi antrachinonilor. Îmbunătăţeşte regularitatea intestinului. Acţionează ca un detoxifiant facilitând expulzarea în mod corespunzător a substanţelor toxice şi reduce arsurile la stomac. Aloe Vera oferă un suport natural pentru organism datorită zincului, magneziului şi fierului prezente în compoziţia sa. Integrează minerale importante cum ar fi calciu, sodiu, potasiu, crom, mangan şi cupru. Este, de asemenea, un supliment de vitamine bun, conţinând vitaminele A, B1, B2, B12, C, E şi acid folic.

Cremă: conţine aminoacizi şi numeroase enzime fundamentale pentru procesul de reînnoire celulară. Regenerează ţesuturile epiteliale datorită fito complexului bogat în mucilagii, minerale, vitamine şi aminoacizi. Este legendară pentru proprietăţile sale calmante şi dezinfectante, permiţând calmarea oricărui disconfort provocat de arsuri.

Polizaharidele din cele mai multe plante au fie un efect mic sau redus, dar polizaharidele din planta Aloe Vera par să accelereze procesul de vindecare, potrivit doctorului Ian Tizard, profesor de imunologie şi cercetător la Colegiul de Medicină din cadrul Universităţii din Texas. Când o plantă este afectată sau tulpina ei este ruptă de obicei devine maro şi putrezeşte, însă nu acest lucru se întâmplă în cazul plantei Aloe Vera.

Frunzele ei conţin un lichid din care derivă ingredienţii activi. O dată aplicată pe piele, aloe vera formează imediat un înveliş ca un gel care protejează rana sau arsura. În prezent multe produse conţin aloe. Totuşi, o mare parte a eficienţei sale se poate pierde datorită supra procesării. Unii cercetători cred că cel mai la îndemână este să tăiem o frunză din planta pe care o avem în casă şi apoi să aplicăm lichidul direct pe zona afectată.

Pentru bunăstarea sistemului nervos

În stare lichidă Aloe Vera acţionează asupra sistemului nervos central calmând nervozitatea şi oferind o senzaţie plăcută de bine. De asemenea, ajută la creşterea concentrării, reducând oboseala şi permiţând recăpătarea energiei.

Dacă vreţi să beneficiaţi de efectele de vindecare ale plantei Aloe Vera, puteţi începe prin cultivarea propriei dumneavoastră plante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură