Misterul cutiilor de pizza pentru vaccin, dezlegat. Managerul Spitalului din Slobozia vine cu noi informaţii

(Captură Foto)
D.B.
06.01.2021

Managerul Spitalului din Slobozia, Liviu Patrichi, a afirmat miercuri, la postul Europa FM, că dozele de vaccin care i-au fost livrate în cutii de pizza au ajuns în condiţii optime, singura problemă fiind una „de imagine”.

„Vaccinul nu trebuie să intre în contact direct cu acele pachete de congelare, pentru că au o temperatură mult mai scăzută decât temperatura la care trebuie păstrat vaccinul. Şi ar însemna o eventuală deteriorare. Pentru a proteja acest vaccin într-o altă cutie sau un alt strat termorezistent, care să nu permită un transfer termic. [...] Din punctul meu de vedere, o cutie de carton e o soluţie viabilă. Vaccinul a ajuns în condiţii optime, fără nici un fel de risc. E doar o problemă de imagine”, a explicat Liviu Patrichi.

Potrivit sursei citate, vaccinurile anti-COVID sosite la Spitalul Judeţean din Slobozia într-un prim ambalaj constituit dintr-o cutie de pizza proveneau direct de la Institutul Cantacuzino, principalul centru de depozitare a vaccinurilor din România. Surse din cadrul Institutului au explicat, pentru Europa FM, că s-a folosit acest ambalaj, care la rândul său a fost introdus în alte două cutii frigorifice, pentru o protecţie fizică suplimentară a sticluţelor, aceasta fiind singura soluţie viabilă găsită de cei de la „Cantacuzino” în perioada sărbătorilor.

“Aşa am găsit între Crăciun şi Anul Nou, când nimeni nu lucra”, a explicat angajatul Institutului pentru Europa FM.

De ce prima cutie e de pizza? Pentru că, de la Pfizer, vaccinurile vin ambalate în cutii în care sunt câte 195 de doze, dar spitalele sau DSP-urile locale au cerut mai puţine doze. Astfel, angajaţii de la Cantacuzino au fost nevoiţi să împartă mai întâi dozele în alte ambalaje primare şi apoi să pună sticluţele destinate centrelor într-un ambalaj care să protejeze sticla de gheaţa carbonică din următoarea cutie.

De altfel, managerul spitalului din Slobozia a precizat faptul că vaccinurile sosite marţi, la spital, aveau temperatura corectă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor