Modulul de aselenizare Odysseus s-a răsturnat pe o parte pe suprafaţa Lunii. Dar este “viu şi sănătos”

Luna
Luna (YouTube - Screenshot)

Vehiculul de aselenizare numit Odysseus este "viu şi sănătos", dar se odihneşte pe o parte, la o zi după ce a aterizat pe suprafaţa lunară, fiind prima navă spaţială privată care a ajuns pe Lună şi prima din SUA din 1972 încoace, a anunţat vineri compania care a dezvoltat vehiculul.

Intuitive Machines (LUNR.O), cu sediul în Houston, SUA, a dezvăluit, de asemenea, că eroarea umană a dus la o defecţiune a telemetrului cu laser al navei spaţiale; inginerii au detectat defecţiunea din întâmplare cu câteva ore înaintea momentului aterizării şi au improvizat o soluţie de urgenţă, care a salvat misiunea de la un eşec probabil, potrivit Reuters.

Deşi Odysseus a ajuns intact pe suprafaţa Lunii, joi, analiza datelor efectuate de inginerii de zbor a arătat că nava cu şase picioare s-a împiedicat, aparent, de propriile picioare în timp ce se apropia de finalul coborârii sale, au declarat oficialii companiei în cadrul unei şedinţe de informare a doua zi.

Se crede că nava spaţială şi-a prins unul dintre picioarele de aterizare pe suprafaţa lunară neuniformă şi s-a răsturnat, ajungând să se oprească lateral, sprijinită pe o piatră la un capăt, a declarat directorul general Stephen Altemus, a cărui companie a construit şi a pilotat modulul de aterizare.

Cu toate acestea, toate indiciile arată că Odysseus "este stabilă în apropiere de sau la locul de aterizare preconizat", lângă un crater numit Malapert A, în regiunea polului sudic al Lunii, a declarat Altemus reporterilor.

"Avem comunicaţii cu modulul de aterizare", iar operatorii de control ai misiunii trimit comenzi către vehicul, a spus Altemus, adăugând că se lucrează pentru a obţine primele imagini foto de pe suprafaţa lunară de la locul de aterizare.

Un scurt raport al misiunii postat pe site-ul companiei la începutul zilei de vineri a descris Odysseus ca fiind "viu şi bine".

Compania afirmase joi, la scurt timp după aterizare, că semnalele radio indicau că Odysseus, un cilindru hexagonal înalt de 3,5 metri, a aterizat în poziţie verticală, dar Altemus a spus că această concluzie eronată se baza pe telemetria de dinaintea aterizării.

Deşi poziţia laterală a modulului de aterizare este departe de a fi ideală, oficialii companiei au declarat că toate cele şase încărcături ştiinţifice şi tehnologice ale NASA, cu excepţia uneia, au fost montate pe porţiuni ale vehiculului lăsate la vedere şi receptive la comunicaţii, "ceea ce este foarte bine pentru noi", a spus Altemus.

"Credem că putem satisface toate nevoile încărcăturilor utile comerciale", a adăugat acesta.

Totuşi, două dintre antenele vehiculului spaţial sunt îndreptate spre suprafaţă, o circumstanţă care va limita comunicaţiile cu modulul de aterizare, a precizat Altemus.

Mai mult, funcţionalitatea unui panou de energie solară de pe partea superioară a Odysseus, acum orientat în direcţia greşită, este incertă, dar a doua matrice de pe partea laterală a navei spaţiale pare să fie în stare de funcţionare, iar bateriile navei spaţiale au fost încărcate complet, a continuat el.

Nava spaţială robotizată fără echipaj a ajuns joi pe suprafaţa lunară după o apropiere finală şi o coborâre de neuitat în care a apărut o problemă la sistemul său de navigaţie, astfel încât controlorii de zbor de la sol au trebuit să folosească o soluţie de rezolvare netestată pentru a evita ce ar fi putut fi o aterizare forţată catastrofală.

Telemetrele originale cu laser au devenit nefuncţionale deoarece inginerii companiei de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Florida au eşuat, din greşeală, să deblocheze un comutator de siguranţă înainte de lansarea în spaţiu a modulului de aterizare joia trecută, a declarat Altemus.

"A fost o omisiune a noastră", a spus el, comparând comutatorul cu un mecanism de siguranţă de pe o armă de foc.

Problema a fost detectată întâmplător abia după o săptămână, în timpul orbitei lunare, cu doar câteva ore înainte de aterizare, când controlorii de zbor rezolvau o altă problemă.

Altfel, aceştia ar fi putut realiza că dispozitivul de siguranţă era încă activat doar când era momentul să pornească telemetrele, în ultimele cinci minute de coborâre, a declarat directorul misiunii, Tim Crain.

Tensiunile au crescut pe măsură ce inginerii au stabilit că software-ul existent la bordul navei spaţiale nu putea să treacă peste dispozitivul de blocare de siguranţă pentru a activa telemetrele, au declarat oficialii companiei.

În cele din urmă, inginerii s-au străduit să scrie un software care să direcţioneze naveta, în loc să se bazeze pe o platformă experimentală NASA Lidar de la bord - un sistem de teledetecţie care utilizează impulsuri rapide de lumină asemănătoare laserului şi reflexiile acestora pentru a evalua distanţele dintre obiecte.

Destinat să fie utilizat doar ca demonstraţie tehnologică, precum şi ca o posibilă soluţie de rezervă, Lidar al NASA a salvat situaţia, deşi a fost folosit în condiţii de constrângere extremă.

"Este o miză foarte mare", a declarat fostul director de misiune al SpaceX, Abhi Tripathi. "Directorul misiunii trebuie să se asigure că toată lumea îşi face treaba şi că îşi face treaba perfect, aproape ca un dirijor".

Crain a declarat că nava spaţială, care a ars pentru prima dată în spaţiu un combustibil de propulsie format din metan lichid şi oxigen lichid, "s-a comportat impecabil" în timpul zborului de şapte zile către şi pe orbita Lunii.

Starea lui Odysseus a fost tulbure imediat după aterizare. A fost nevoie de ceva timp, după o pană de curent radio anticipată, să restabilească comunicaţiile cu nava spaţială şi pentru a determina soarta acesteia la aproximativ 384.000 km de Pământ.

Când contactul a fost reînnoit în cele din urmă, semnalul a fost slab, confirmând că modulul de aterizare a atins solul, dar lăsând controlul misiunii imediat nesigur în ceea ce priveşte starea exactă şi poziţia vehiculului, au declarat oficialii companiei în timpul unei transmisiuni pe internet a evenimentului, joi seara.

Crain a declarat că, în opinia sa, platformele de la bordul modulului de aterizare vor putea funcţiona timp de aproximativ nouă sau zece zile, după care soarele va fi apus pe locul de aterizare polară.

Acţiunile Intuitive Machines s-au prăbuşit vineri cu 30% în tranzacţiile prelungite, anulând toată creşterea lor din şedinţa de vineri, după ce compania a declarat că naveta care a aterizat pe Lună s-a răsturnat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură