Moise Guran, pe lista neagră a lui Ponta?

Moise Guran
Moise Guran (Facebook)

Lista persoanelor pe care Victor Ponta (un înfocat apărător al independenţei presei când vine vorba de Antena 3) le-ar vrea înlăturate de la TVR, nu se rezumă la Cornel Nistorescu, jurnalist care şi-a "permis" să scrie critic la adresa prezidenţiabilului PSD. Se pare că în dizgraţia premierului ar fi intrat şi realizatorii Moise Guran şi Sorin Avram.

Potrivit Hotnews, viitorul principalelor emisiuni de seară ale televiziunii publice, respectiv "Vorbeşte liber" a lui Sorin Avram, gazda lui Traian Băsescu de miercuri seara, sau "Biziday", realizată de Moise Guran, este incert, fiind posibil ca cele două emisiuni să fie scoase de pe grila de programe a TVR.

Veştile despre o posibilă "mazilire" a lui Guran si Avram vin la scurtă vreme după ce Stelian Tănase, preşedinte - director general al TVR, s-a plâns de presiuni dinspre zona consilierilor şi amicilor premierului Ponta. Tănase a acuzat că apropiaţii lui Ponta l-ar vrea pe Cornel Nistorescu scos de pe lista colaboratorilor TVR, pe motiv că jurnalistul a scris critic la adresa Guvernului şi a premierului, criticând afacerile acestuia cu Sebastian Ghiţă şi modul în care încearcă să-şi ascundă aberaţiile şi guvernarea proastă montând o perdea de fum prin tentativa de suspendare a lui Traian Băsescu.

Potrivit lui Stelian Tănase, până nu demult susţinător al puterii - actualul director general fiind propulsat în funcţia pe care o deţine de PSD - asistăm (în prag de prezidenţiale n.r.) la "o dispută pe independenţa editorială a TVR". Şeful TVR a mai precizat că s-ar dori, la nivel politic, îndepărtarea lui Cornel Nistorescu şi a lui Sorin Avram de la televiziunea publică.

În ceea ce priveşte emisiunea lui Moise Guran, realizatorul TV confirmă faptul că viitorul emisiunii sale este incert, exprimându-şi însă speranţa că Ponta nu va fi atât de capabil încât să determine TVR-ul "să se sinucidă financiar".

"Adevărul este că azi am emisiune. Sper să am şi luni, dar nu sunt sigur. Comitetul Director a decis revenirea la grila de vară. Cum eu n-am fost peste vară, dacă nu revin asupra deciziei până luni, atunci luni nu o să am emisie. Tehnic vorbind, toamna astronomică începe pe 23 septembrie. Altfel însă, revenirea la grila de vară e o chestie uşor iresponsabilă. Nu că mă scot pe mine, dar nici UEFA Champions League n-a fost peste vară. Şi aia costă frate! Vine Curtea de Conturi peste ei. De aia zic, cred că până luni mai au timp şi nu m-aş ambala să îl fac pe Ponta atât de capabil încât să determine TVR-ul să se sinucidă financiar", scrie Guran într-o postare pe Facebook.

Adevărul este că azi am emisiune. Sper să am şi luni, dar nu sunt sigur

Strategia lui Stelian Tănase

Deşi Stelian Tănase acuză presiuni politice şi vorbeşte despre "o dispută pe independenţa editorială a TVR", conform presei, "lichidarea" lui Moise Guran ar putea fi un "trofeu" pe care directorul general al TVR, aflat în pericol să fie înlăturat din post, după ce s-a dovedit incapabil să scoată televiziunea naţională din criză, i-l oferă lui Ponta, pentru a nu fi înlăturat de la şefia TVR. Totodată, potrivit reportervirtual.ro, simţind pericolul, Tănase încearcă să-şi creeze în ochii telespectatorilor pe care i-a numit cândva "Griveii din spatele sticlei", imaginea unui dizident care luptă pentru independenţa televiziunii publice.

"Guran a deranjat de prea multe ori guvernările de orice culoare prin analizele sale critice, dar corecte din punct de vedere jurnalistic, faţă de felul în care politicienii puterii administrează resursele bugetare. Mai mult, într-un interviu realizat în urmă cu exact un an, cu primul-ministru, jurnalistul nu l-a menajat câtuşi de puţin pe Victor Ponta pe tema scandalului Roşia Montană. (...) 'Lichidarea' lui Moise Guran de la TVR poate fi 'trofeul' pe care Tănase i-l poate oferi lui Ponta pentru a nu-şi pierde sinecura din fruntea televiziunii publice", scrie reportervirtual.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne