Moldova: Guvernul acordă facilităţi la preschimbarea paşapoartelor de tip ex-sovietic

(photos.com)
Epoch Times
12.03.2014

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi un proiect de lege privind acordarea de facilităţi la preschimbarea paşapoartelor de tip ex-sovietic. Astfel, deţinătorii de paşapoarte sovietice vor putea obţine până la 1 septembrie 2014 buletine de identitate fără să achite taxa de stat obligatorie, în regim simplificat şi chiar la domiciliu, transmite Moldpres citând Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Executivului.

Persoanele vor putea schimba paşaportul de tip sovietic fără prezentarea obligatorie a certificatelor de stare civilă, dacă nu au intervenit schimbări în datele titularului. Certificatul pentru constatarea grupei sangvine se va obţine gratuit.

În cazul persoanelor grav bolnave şi imobilizate, schimbarea paşapoartelor de tip sovietic va avea loc cu ajutorul oficiilor mobile, care se vor deplasa la domiciliul solicitantului, conform listelor alcătuite de asistenţii sociali, medicii de familie şi autorităţile publice locale.

De această înlesnire vor beneficia şi persoanele aflate la întreţinerea statului în instituţii sociale rezidenţiale. Cheltuielile necesare în acest scop vor fi acoperite din bugetul de stat. Înlesnirile acordate diferitor categorii de cetăţeni vor fi păstrate şi la perfectarea unui buletin de identitate electronic, doar că în acest caz solicitantul va achita diferenţa de cost.

Majoritatea posesorilor de acte sovietice sunt născuţi până în anul 1945. Facilităţile sunt valabile până la data de 1 septembrie 2014.

De asemenea, Guvernul a votat un proiect de lege cu privire la excluderea din Codul Electoral a prevederii care permite votarea în baza paşaportului sovietic, începând cu 1 septembrie 2014. Preschimbarea paşapoartelor de tip sovietic face parte din politica statului privind asigurarea cetăţenilor Republicii Moldova cu acte de identitate din sistemul naţional de paşapoarte.

La 1 iulie 2013, în Republica Moldova erau înregistraţi circa 220 de mii de deţinători ai paşapoartelor de tip sovietic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor