Moldova reclamată la CEDO de avocaţii fostului premier Vlad Filat

Apărătorul fostului lider PLDM Vlad Filat a anunţat, luni, că ar fi expediat Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) plângerea liberal-democratului prin care Moldova ar fi condamnată pentru violarea în mod constant a drepturilor fostului premier.
Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat
Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat (oficial.md)

„Azi dimineaţă noi am expediat către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului plângerea d-nului Vlad Filat prin care condamnăm Republica Moldova asupra drepturilor care au fost violate în mod constant şi aici mă refer în mod special la art. 3 din Convenţie referitor la interzicerea torturii, art. 5 - încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, art. 6 - dreptul la un proces echitabil şi art. 8 - dreptul la viaţă privată şi în familie”, a declarat Igor Popa, citat de Realitatea.md.

Potrivit apărării, plângerea a venit ca rezultat al acţiunilor abuzive şi arbitrare atât din partea Procuraturii, cât şi din partea administraţiei Penitenciarului Nr.13, lucru care l-ar fi motivat în final pe deputat să se decidă să intre în greva foamei.

„Mai întâi de toate, încălcările drepturilor dlui Vlad Filat au început chiar din prima zi în Parlamentul RM când Procurorul General a dat publicităţii mai multe detalii din dosar într-o şedinţă publică, ceea ce contravine principiului prezumţiei nevinovăţiei”, pretinde avocatul deputatului liberal-democrat.

În opinia apărării, aceste acţiuni „au avut un caracter dirijat, rău-intenţionate cu scopul de a crea o percepţie în faţa opiniei publice că dl Vlad Filat deja este vinovat de faptele care-i sunt incriminate or asta nu este demonstrat”. Mai mult decât atât, avocatul lui Filat a adăugat că „nu poţi să trimiţi în judecată un deputat al RM mai devreme ca vinovăţia acestuia să fie demonstrată”.

La o săptămână de la anunţul făcut de avocaţii lui Filat, că acesta intenţionează să protesteze împotriva administraţiei Penitenciarului şi a Procuraturii Anticorupţie, intrând în greva foamei, apărarea a menţionat astăzi că protestul deputatului continuă. Deşi rudele şi medicii i-au cerut să înceteze greva foamei, potrivit avocatului, Filat nu intenţionează să facă acest lucru, declarând chiar că „este pregătit de o luptă de lungă durată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe