Cristi Danileţ despre miliardul furat din băncile Moldovei: „Este inadmisibil să dispară bani şi să nu avem vinovaţi”

Moldova este un stat mic comparativ cu România, însă chiar şi aşa, aici se întâmplă lucruri cu împact major cum ar fi evenimentele din „7 Aprilie 2009”, „Pădurea domnească” şi mai nou „Furtul miliardului de dolari”, a declarat Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din Bucureşti.
Cristi Danileţ, judecător la Curtea Supremă de Justiţie (CSM)
Cristi Danileţ, judecător la Curtea Supremă de Justiţie (CSM) (Epoch Times România)

Potrivit magistratului român, Moldova a devenit un stat captiv din simplul motiv că tot ceea ce ţine de justiţie este controlat de clasa politică. Mai mult, un miliard de dolari nu putea fi furat din băncile Moldovei doar de o singură persoană, ci de o întreagă reţea, începând cu responsabili din bănci până la cei din procuratură şi justiţie.

„O clasă politică care controlează tot mecanismul acesta de justiţie face un stat captiv. Practic este o corupţie instituţională, nu mai este o corupţie de asta cu bănuţi, un control al statului cu privire la justiţie. Este nevoie de presiune din exterior şi din interior şi de asigurat transparenţa, de asigurat criteriile obiective de selectare a oamenilor. (...) E clar că sunt instituţii care nu au funcţionat la un moment dat sau nu au funcţionat la timpul oportun. Dacă informaţia a fost ascunsă cu intenţie, e clar că este o problemă de integritate undeva”, a menţionat Danileţ, vineri, în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

Dacă ar fi fost procuror general la Chişinău, a explicat Danileţ, ar fi folosit toate resursele disponibile. Ba mai mult, şi-ar fi închis colaboratorii în instituţie până la finalizarea anchetei.

„Ca procuror general aici în Republica Moldova aş fi făcut o strategie clară şi aş fi alocat resurse numai pentru acest caz. Aş fi luat procurori, aş fi luat serviciile speciale, aş fi luat poliţişti, aş fi cerut asistenţă internaţională şi aş fi făcut o anchetă împotriva tuturor celor suspectaţi. Adică o perioadă de timp de câteva luni, să spunem şase luni sau un an de zile, aş fi închis pe toţi colaboratorii mei în instituţii şi aş fi spus: nu ieşim de aici numai când avem pe masă dosarul terminat. Este inadmisibil să dispară bani şi să nu avem vinovaţi. N-ai cum. Cineva, undeva a colaborat şi nu-i vorba de o singură persoană, trebuie să fie o reţea întreagă. Vorbesc de cei din bancă, probabil şi cei din justiţie, şi cei din serviciu, poate chiar cei din procuratură”, a declarat judecătorul român.

Vitalie Călugăreanu, unul dintre jurnaliştii prezenţi la emisiune era curios dacă „există mecanisme internaţionale prin care am putea să-l oprim?” pe Plahotniuc întrucât „justiţia, organele, instituţiile în ţara asta funcţionează prost sau nu funcţionează deloc şi nu putem în momentul acesta să ne bazăm pe o justiţie independentă care i-ar veni de hac acestui personaj (Vlad Plahotniuc n.r.)”.

Pentu a depolitiza instituţiile statului este nevoie de presiune atât din exterior cât şi din interior, este de părere magistratul român care a adăugat că mecanismele internaţionale nu pot să participe decât la instruirea judecătorilor şi procurorilor, în rest ei singuri trebuie să-şi facă treaba, căci „pentru asta sunt plătiţi”.

„Justiţia este coloana vertebrală a instituţiilor unui stat. Dacă funcţionează justiţia, vor funcţiona şi celelalte. În justiţie sunt oameni care îşi fac treaba cum trebuie, dar o parte nu au curajul. Eu încă trăiesc cu speranţa că poate lucrurile pot fi îmbunătăţite. Nu ne putem tăia cu toţii venele în public că nu mai este nimic de făcut în republică, închideţi lumina şi plecaţi. Unde să plecaţi? Sau cine să vină aici? Venim noi din România? Venim să vă încurajăm, dar nu venim să facem treaba nimănui. Oamenii din justiţie trebuie să aibă verticalitate”, a punctat judecătorul.

Judecătorului CSM de la Bucureşti a mărturisit la final că el nu vede Republica Moldova „decât ca o parte dintr-o mare familie europeană şi cred că sigur drumul ăsta este înspre Vest. Prefer să ştiu Republica Moldova aproape de România şi de UE, şi eu cred că vizitele noastre în mod regulat aici sunt tocmai ca un simbol sau ca un mesaj de încurajare”.