Moldova: Tot mai multe victime ale violenţei în familie, apelează telefonul de încredere

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Tatiana Chiriac
10.03.2012

Numărul victimelor violenţei în familie, care apelează telefonul de încredere al Centrului Internaţional „La Strada” este în creştere. Astfel, în anul 2010 au fost înregistrate 1236 de apeluri, iar în anul 2011 numărul acestora a fost de 1495, în creştere cu 17%.

Vicepreşedinta Centrului „La Strada”, Daniela Misail-Nichitin, a informat că atât în anul 2010, cât şi în 2011, peste 90% dintre persoanele care au solicitat ajutor prin intermediul telefonului de încredere sunt femei.

„Practic, toate victimele violenţei în familie au trăsături comune – provin din familii cu un nivel mediu al educaţiei, din familii violente, fie că au fost martori ai violenţei sau au victime ale violenţei, au un nivel de încredere în sine foarte scăzut. Toţi aceşti factori determină victimele să aibă un comportament pasiv şi să se complacă în statutul de victimă ”, a spus vicepreşedinta Centrului.

Potrivit ei, în ultimul timp se atestă o creştere (cu 14% faţă de anul 2010) a numărului de persoane cu studii superioare care apelează telefonul de încredere. „Acest fapt denotă că violenţa în familie este o problemă care poate afecta orice persoană indiferent de nivelul de instruire şi statutul social”, a apreciat experta.

Daniela Misail-Nichitin a mai afirmat că printre cauzele principale ale violenţei în familie se numără consumul de alcool de către agresor, problemele financiare, statutul social al agresorului în comparaţie cu victima. În urma analizei apelurilor primite s-a constatat că principalul tip de violenţă este violenţa fizică însoţită de violenţa psihologică – 311 cazuri în 2011 şi 240 - în 2010. Pe locul doi se situează violenţa psihologică - 29% dintre cazuri în 2011 şi 11% - în 2010.

Avocata Doina Ioana Străisteanu, care apără drepturile victimelor în instanţa de judecată, a menţionat că primul pas pe care îl cere avocatul în instanţă în cazul violenţei în familie este eliberarea unei ordonanţe de protecţie a victimei, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile. Printre măsurile de protecţie se numără obligarea agresorului de a părăsi locuinţa comună, de a nu contacta victima la telefon şi de a nu o vizita la locul de muncă. Mai puţin, instanţa de judecată obligă agresorul să treacă un control medical.

Pentru a diminua numărul cazurilor de violenţă domestică Centrul „La Strada” recomandă eficientizarea activităţii autorităţilor şi instituţiilor abilitate cu funcţii de prevenire şi combatere a violenţei în familie, dar şi instituirea unor servicii specializate pentru agresori, inexistente deocamdată în Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor