Monica Macovei: "Dacă nu ne plac cătuşele, putem găsi alt mod de imobilizare, cu eşarfe din mătase"

Monica Macovei, 11 ianuarie 2015 la anunţarea platformei M10
Monica Macovei, 11 ianuarie 2015 la anunţarea platformei M10 (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei a comentat miercuri, la RFI, votul de marţi din Comisia Juridică a Senatului privind încătuşarea arestaţilor non-violenţi.

În contextul în care, membrii comisiei au dat undă verde pentru două amendamente la Codul de procedură penală, avansate de senatorul PSD Şerban Nicolae, amendamente care prevăd că arestaţii non-violenţi nu vor mai fi încătuşaţi iar cei arestaţi la domiciliu vor avea posibilitatea de a alege, pentru arestul la domiciliu, o altă locuinţă decât cea trecută în acte, fostul ministru al Justiţiei declara că "dacă nu ne plac cătuşele, putem găsi alt mod de imobilizare, de exemplu cu eşarfe din mătase".

În opinia Monicăi Macovei, deciziile adoptate marţi sunt "măsuri de protecţie a celor anchetaţi": "Nu mi se par măsuri necesare şi măsuri utile luptei anticorupţie şi în general, luptei împotriva criminalităţii. Dimpotrivă, sunt măsuri de protecţie a celor anchetaţi şi sunt convinsă că domnului Şerban Nicolae şi celorlalţi politicieni nu le pasă de oameni, ci le pasă de ei, e vorba de protecţia lor, a politicienilor", a declarat Monica Macovei.

De asemenea, Macovei îl contrazice pe senatorul Şerban Nicolae care a susţinut că în multe situaţii încătuşarea "poate să fie o formă de umilire a persoanelor în cauză" şi precizează că folosirea cătuşelor are cu totul un alt rol:

"Cătuşele sunt folosite în momentul în care o persoană este arestată, i se spune eşti arestat preventiv, pentru imobilizare, fiindcă datorită tulburării, supărării, emoţiei din acel moment, poate se răneşte pe sine, poate că răneşte pe altcineva sau pe cei care pun în aplicare un mandat de arestare emis de judecător. Dacă nu ne plac cătuşele, putem să găsim alt mod de imobilizare, cu altceva, nu ştiu, eşarfe din mătase, dar care să reziste. Important este că e un mijloc de imobilizare şi nu de intimidare sau altceva".

Macovei a comentat şi cel de al doilea amendament aprobat marţi în Comisia Juridică, şi anume posibilitatea ca persoana arestată la domiciliu îşi poate alege locuinţa unde va efectua pedeapsa:

"Domiciliul pe care îl avem cu toţii într-o carte de identitate devine important atunci când eşti arestat la domiciliu, pentru că eşti supravegheat în acest timp. Altfel, putem să stăm unde vrem, noi cei care nu suntem cercetaţi şi n-avem un arest la domiciliu. Ei dacă au cinci case sau zece prin lume, ne trezim că pleacă şi stau pe oriunde, în fiecare noapte în altă parte, tocmai ca să nu poată fi supravegheaţi.", a concluzionat fostul ministru al Justiţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne