Monica Macovei: Nemulţumirile faţă de deciziile Comisiei de etică a ARD îi arată eficienţa

Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL
Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
28.10.2012

Monica Macovei, europarlamentar şi preşedinte al Comisiei de etică a ARD, a declarat sâmbătă că aproximativ 30 de persoane care nu îndeplineau criteriile de integritate nu se vor mai regăsi pe liste datorită comisiei, fapt care a provocat critici la adresa comisiei.

"Nu m-am răfuit cu nimeni din partid, am aplicat strict criteriile. Că sunt unii nemulţumiţi, că au apărut aceste atacuri, asta-ţi arată eficienţa", a declarat Monica Macovei la România TV.

Totodată, europarlamentarul a precizat că aproximativ 30 de persoane care doreau să candideze din partea Alianţei România Dreaptă nu vor mai candida.

"Au fost înlocuite deja de pe liste 12 persoane de către liderii partidelor ARD, alţii s-au retras, iar unii nici măcar nu şi-au mai depus dosarul când au văzut criteriile", a precizat Macovei.

Democrat-liberala a mai precizat că a votat împotriva candidaturii mai multor persoane, însă votul majoritar din comisie le-a fost favorabil.

"Sunt 58 de cazuri în care am pierdut la vot, fie cu 3 la, fie cu 4 la 1", a afirmat Macovei.

Monica Macovei, relativ mulţumită

Per total, Monica Macovei s-a declarat relativ mulţumită de rezultatele comisiei. "Este o sămânţă care va rodi. De acum încolo, partidele vor fi mai atente, iar electoratul va fi mai pretenţios", a mai declarat Monica Macovei.

Pe de altă parte, membrii Comisiei de etică a ARD conduse de către Monica Macovei au decis joi să nu mai analizeze contestaţiile depuse la avizele negative ale comisiei, remiţându-le spre soluţionare co-preşedinţilor Alianţei.

Astfel, membrii comisiei Macovei sunt nemulţumiţi că unii lideri au comentat deciziile luate şi, în anumite cazuri, chiar au trecut peste ele.

De asemenea, nemulţumirea comisiei Macovei este că liderii PDL au ignorat opoziţia comisiei faţă de unele candidaturi - cum ar fi cea a senatorilor Cristian Rădulescu şi Viorel Badea şi deputatului William Brânză.

"În şedinţa de miercuri, Comisia de etică a decis prin vot să transmită co-preşedinţilor Alianţei, spre soluţionare, contestaţiile depuse în ultimele zile, pentru că unii candidaţi cu aviz negativ au susţinut public, în mod eronat, că au primit aviz favorabil şi unii dintre co-preşedinţii ARD au avut intervenţii publice prin care au anunţat că analizează contestaţii ale candidaţilor cu aviz negativ din partea Comisiei de etică şi că au decis să îşi asume deja candidaturile unora dintre aceştia", relevă un comunicat de presă făcut public de către Monica Macovei.

În acelaşi timp, Monica Macovei a cerut conducerii ARD să-şi asume întreaga responsabilitate pentru componenţa finală a listelor de candidaţi ai Alianţei.

Conducerea ARD trebuie să preia toate contestaţiile şi să-şi asume răspunderea pentru deciziile luate. Comisia de etică a decis să nu mai primească noi dosare de candidatură începând de joi

"Conducerea ARD trebuie să preia toate contestaţiile şi să-şi asume răspunderea pentru deciziile luate. Comisia de etică a decis să nu mai primească noi dosare de candidatură începând de joi", se mai precizează în comunicat.

Iată lista celor 36 de candidaţi care au primit aviz negativ de la Comisia de etică:

1. Pandele Andi Sorin – Argeş
2. Cocaină Mihai – Argeş
3. Rusu Mihai – Bacau
4. Burcă Eugen – Bacau
5. Tîrle Radu – Bihor
6. Ghilea Gavrilă – Bihor
7. Iacob – Strugaru Stelică – Botoşani
8. Rebenciuc Neculai – Botoşani
9. Puchianu Ioan – Dumitru – Braşov
10. Rădulescu Cristian – Bucureşti
11. Simion Florin – Bucureşti
12. Budulan Pompiliu – Bucureşti
13. Poteraş Cristian – Bucureşti
14. Negrilă Corina Daniela – Bucureşti
15. Anghel Nicolae – Constanţa
16. Gheorghe Florin – Constanţa
17. Brînză William - Diaspora
18. Badea Viorel – Diaspora
19. Stoica Ştefan Bucur –Dolj
20. Păsculescu Veta – Dolj
21. Ardeleanu Valeriu – Galaţi
22. Resmeriţă Doruleţ – Galaţi
23. Ciumacenco Nicuşor – Galaţi
24. Cazacu Marinica – Ialomiţa
25. Munteanu Mircia – Hunedoara
26. Brânduşe Aurica – Hunedoara
27. Movilă Petru – Iaşi
28. Cabalău Maria – Iaşi
29. Rusu Leonard – Iaşi
30. Surdu Gabriel – Iaşi
31. Bogaciu Ion – Ilfov
32. Militaru Lucian – Teleorman
33. Barbu Costel – Teleorman
34. Radu Anişoara – Tulcea
35. Oprescu Ion – Vâlcea
36. Iacob Alexandru – Vaslui

Critici şi nemulţumiri

Deciziile Comisiei Macovei au atras un val de contestaţii din partea celor respinşi de pe liste. 12 candidaturi au fost retrase, printre care şi cea a fostului primar Cristian Poteraş, iar cel puţin trei contestaţii au fost admise: Ştefan Stoica, în judeţul Dolj, dar şi cele depuse de parlamentarii de diaspora: William Brânză şi Viorel Badea.

"Nu-mi convenea deloc să văd că se lansează tot felul de peroraţii într-o decizie a comisiei din care majoritatea informaţiilor sunt luate de pe Google. Am zis că nu e normal, evident că am contestat decizia. Sunt unii care au dosare penale, contracte cu statul, tot felul de probleme. Eu ce problemă am? Am aflat pe surse din partid că această comisie se opune candidaturii mele pentru că am trecut pentru o scurtă perioadă pe la PNL. Ăsta e motiv serios? Am depus contestaţie şi nu văd cum ar putea fi motivată respingerea candidaturii mele. Înţeleg opinia doamnei Macovei, o respect, dar nu pot fi de acord cu ea”, explică Viorel Badea, deputat PDL.

"A fost un punct de vedere legat de ceea ce a intervenit între mine şi colegul Viorel Badea când acesta şi-a dat demisia din PDL. Deci pe imaginea în presă. Mie nu mi-a spus nimeni nimic. Eu am luat lista cu candidaţii de diaspora marţi la amiază şi le-am depus la Tribunal. Pe această listă e şi numele meu, iar lista e semnată de cei trei co-preşedinţi ai Alianţei. Abia ieri-noapte, la doăusprezece ore după ce am depus candidaturile la Tribunal am aflat de lista lui Macovei”, a declarat William Brânză, deputat PDL.

Pe lista celor care ar putea primi girul conducerii pentru a candida, chiar dacă nu au îndeplinit criteriile de etică, se mai află deputatul Petru Movilă, cercetat de DNA pentru acuzaţii de trafic de influenţă, dar şi senatorul Cristian Rădulescu, acuzat de Agenţia Naţională de Integritate că nu poate justifica 120.000 de euro.

În aceeaşi categorie de candidaţi respinşi iniţial, dar cu şanse să participe, totuşi, în alegeri, se află Mircia Muntean şi Doru Resmeriţă, acuzaţi de traseism politic, dar şi Marinică Cazacu. Acesta din urmă a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Cel mai violent împotriva colegei de partid este Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL, care îi întoarce Monicăi Macovei criticile, acuzând-o că face jocuri de imagine.

"Nu-mi pasă de ce spune Monica Macovei, eu nu fac apel la copreşedinţii Alianţei. Eu ştiu că mă încadrez în criteriile de integritate oricât de stricte ar fi ele. Dar având în vedere abordarea din interiorul partidului mă mai gândesc dacă voi candida sau nu. Înţeleg că ANI are un anumit punct de vedere, înţeleg că presa are un punct de vedere, dar faptul că există o asemenea abordare din interiorul partidului mi se pare inacceptabil . Deci, va fi decizia mea personală în privinţa candidaturii", a declarat Rădulescu pentru România TV, acuzând-o la rându-i pe Macovei că încearcă să-şi creeze o imagine pozitivă pe seama candidaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor